Državnu podršku pčelarima svojim prisustvom potvrdio je potpredsednik Narodne skupštine Srbije Verolјub Arsić, a ispred lokalne samouprave: predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić i predsednik Skupštine GO Kostolac Nenad Marković. Domaćin okuplјanja bio je predsednik Udruženja pčelara Požarevca Dejan Milošević.

Dr Živadinović posebno je naglasio narastajuću podršku države pčelarima tokom poslednje tri godine. Istakao je i da je Udruženje pčelara Požarevca za primer i poštovanje, kao jedno od najvećih, najorganizovanijih i najvrednijih u Srbiji. Savetovanju je ispred Saveza pčelarskih udruženja Srbije prisustvovao i zamenik predsednika Milutin Petrović, potom veliki broj pčelara iz Braničevskog i Podunavskog regiona, takođe, predsednik Saveza pčelarskih udruženja pomenutih regiona Dragiša Jović. Prisustvovali su i gosti iz Rumunije, iz temišvarske regije, sa kojima požarevačko Udruženje beleži tradiciju dobre saradnje i gosti iz Slovenije.

Kao i svih prethodnih godina, Udruženje pčelara Požarevca i ovoga puta osiguralo je najbolјe predavače iz Srbije i sa Balkana, tako da su iz Slovenije govorili Vlado Auguštin i Stane Plut, iz Srbije Slobodan Dolašević, a predstavlјeni su i proizvodi prepoznatlјive firme „Evrotom“.

Ispred Gradske opštine Kostolac, predsednik Skupštine GO Nenad Marković istakao je da pčelari ceo svoj kraj, ali i Srbiju čine ponosnom, te da je ovo prilika da im se oda zasluženo priznanje.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, istakao je da bi sve sfere društva trebalo da uče iz primera pčelara, i dodao: -Mi kao odgovorni lјudi moramo preuzeti vaše postulate i u vođenju grada, da bi Požarevac bio jak i išao napred.

– Posebno me impresionira činjenica da vas, iako se bavite zanimanjem za koje ima podataka da je postojalo još u kamenom dobu, ne ulјulјkuje tradicija i iskustvo, niti postignut tehnološki nivo, već ste spremni za stalnu nadogradnju. U prilog tome je i današnje Međunarodno savetovanje, kao najbolјi dokaz da znanje ima smisla samo onda kada se deli i razmenjuje. Poštovanje postignutih rezultata, ali i konstantna želјa za napredovanjem, koja ima za cilјprvenstveno kvalitet, o kojem ne sme biti kompromisa, jedini je recept za uspeh. Da bi svako udruženje bilo organizovano poput vašeg, da se u svakom preduzeću zna ko šta radi, da svako selo imaju svoju razvojnu crtu, da Kostolac i Požarevac – zajedno, ne budu samo stožeri Braničevskog okruga već i šire, i na kraju, da svi mi budemo lјudi koji se pošteno gledaju u oči, moramo izbaciti sujetu, shvatiti da nismo najpametniji i da svakodnevno učimo i primenjujemo nova saznanja, da poštujemo tradiciju, ali da se ne krijemo iza nje, istakao je Spasović.

Prilikom zvaničnog proglašenja početka Petog međunarodnog savetovanja, predsednik Saveza pčelarskih udruženja Srbije dr Rodolјub Živadinović, pozdravio je okulјene ispred 9.200 članova Saveza, i naglasio da je pčelarstvo jedina polјoprivredna grana u Srbiji koja može da upošlјava nove lјude. Pohvalio je podršku koju Grad Požarevac pruža pčelarima, što je inače praksa i u Evorpskoj uniji, a što znači da požarevačka lokalna samouprava razmišlјa unapred. Ukazao je na nove zakonske okvire, koji unapređuju uslove za pčelarstvo, kao i Pravilnik o kvalitetu meda. Istakao je i da je unapređen odnos države prema pčelarima, uz napomenu da je pre tri godine subvencionisanje države iznosilo nula dinara, dok je ove godine jedino pčelarstvo dobilo povećanje subvencija, tako da se sada ukupno odvaja za subvencije po košnici 2.600.000 evra, plus sredstva za opremu, košnice i ostale potrebe.

U zvaničnom delu savetovanja, priređen je i kulturno-umetnički program, u kojem je nastupio KUD „Kostolac“. Tokom savetovanja, ispred Doma kulture u Kostolcu organizovana je i prodajna izložba pčelarske opreme.

Arsić: Rezultati zaslužuju dalji stimulans države

-Zahvalјujem vam se na tome što kroz vaš proizvod vi u stvari reklamirate Srbiju“, istakao je potpredsednik Narodne skupštine Srbije Verolјub Arsić, i dodao: -Vaša organizovanost je izuzetna i rezultati fenomenalni, što je poznato širom Srbije. Država u razvoj pčelarstva ulaže koliko može. Možda to nije dovolјno, ali ono što je nama u Republici jako važno, to je naše saznanje da nijedan dinar koji se uloži u pčelarstvo nije bačen. Imamo sreću da na teritoriji Braničevskog okruga i Srbije naša priroda nije zagađena. Imamo izvanredne vremenske uslove, vredne pčele, vredne pčelare i vi postižete izvanredan kvalitet vaših proizvoda. Svaka tegla meda koja se proda van Srbije, zbog svog klvaliteta podiže ugled naše države. Pokazuje svima kakvu prirodu imamo, koliko smo sačuvali našu zemlјu i kakve uslove možemo da im ponudimo ukoliko žele nešto da rade ovde u Srbiji, rekao je Arsić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.