Mediji: Crna Gora potvrdila nabavku dva laka helikoptera za vojsku 1Foto: wikipedia 7 Ilustracija

Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo je danas da je ugovorilo nabavku dva laka helikoptera Bel 505 za oružane snage te zemlje, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, cena programa je oko 3,3 miliona evra a biće finansirana kreditom Kanadske komercijalne korporacije (CCC).

Crna Gora se već obavezala za 30 miliona evra ranijim ugovorom za jedan polovni Bel 412EP i dva nova Bela 412 EPI.

Prema ugovoru, prvi primerak modela 505 biće primljen već u julu ove godine, a drugi početkom 2021. godine.

U Vojsci Crne Gore novi helikopteri zameniće Gazele na zadacima obuke, transporta lakih tereta i izvidjanja i osmatranja.

„Unutrašnji prostor Bela 505 uredjen je za pilota i do četiri putnika. Masa korisnog tereta je 680 kg. Kada se poredi sa Gazelom radi se o letelicama identične klase i približno iste mase. Prazan Bel 505 ima masu od 989 kg, a Gazela 975 kg, a za obe letelice maksimalna masa u poletanju je oko dve tone“, dodaje se u tekstu.

Prilagodjen za ekonomičnu i dugotrajnu službu kod civilnih korisnika a VCG je prva oružana sila na svetu koja će nabaviti Bel 505.

Planom modernizacije predvidjeno je da se nabave četiri komada i posle prijema prva dva iduće godine biće potpisan novi ugovor za još dva primerka.

Nabavka Belova finansira se preko CCC koji je kanadski državni poduhvat za podršku uzvozu kanadskih proizvoda kroz medjudržavne ugovore.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.