Megatrend Tanjugu pokazao studentski dosije Nebojše Stefanovića 1Foto: Printskrin

Kako navodi agencija, iz dokumentacije se vidi da je Stefanović upisao Megatrend International Expert Consortium Limited 1995. godine na smeru „Biznis i menadzment“, da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine.

Agenciji su pokazane i priznanice za zakup sala za predavanja u Sava centru.

Upitani po kom osnovu je nostrifikovana diploma Nebojše Stefanovića, na Megatrendu kažu da je inostrani nastavni program mogao biti samostalno nostrifikovan, na osnovu tada važećeg Zakona o univerzitetu.

„Za politizacija ne stoji, i ja sam, kao predsednik Saveta tražio da pogledam dokumentaciju o celom tom slučaju. Kad sam pogledao dokumentaciju – ceo je postupak rađen po postojećem zakonu o Univerzitetu“, kaže predsednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić.

U Megatrendu kažu za Tanjug da je Megatrend International Expert Consortium Limited postojao od 24. avgusta 1990. godine, da je Megatrend, kao poslovna škola, osnovan nekoliko meseci ranije, ali su počeli sa zajedničkim radom u jesen 1991. godine, a na osnovu međusobnog ugovora o saradnji.

Tada je postojao, objašnjavaju, samo jedan studijski program – „Biznis i menadžment“, a predavači su, tvrde na Megatrendu, bili sa univerziteta iz Francuske, Engleske i Nemačke, kao i ugledni profesori sa domaćih državnih univerziteta.

Megatrend International Expert Consortium je funkcionisao do 2004. godine, paralelno sa tada već osnovanim Megatrend univerzitetom, tvrde sa Megatrenda.

Na pitanje Tanjuga da li je Megatrend International Expert consortium Limited imao dozvolu za rad ministarstva prosvete, sa tog univerziteta odgovaraju da su imali sve dozvole za rad.

„Megatrend International Expert Consortium Limited imao je dozvolu za rad od tada nadležnog Saveznog Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, koje je jedino bilo nadležno, u to vreme, za izdavanje takvih dozvola bilo kojem inostranom partneru“, navode za Tanjug u toj obrazovnoj ustanovi.

Podsetimo Savez za Srbiju optužio je ministra Stefanovića da je zahtevom beogradskom fakultetu Megatrend za nostrifikaciju diplome koju je stekao u Velikoj Britaniji u školi koja, kako su rekli, ne postoji, učinio krivično delo falsifikovanja.

„Stefanović se pre 15 godina obratio sa zahtevom Megatrendu da mu nostrifikuje diplomu koju je navodno stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi koja se zove ‘Megatrend International Expert consortium limited“. Ta firma u Engleskoj nikada nije bila registovana za obrazovanje“, kazao je predsednik SSP Dragan Đilas.