Menja se pravilo za proveru vozača na prisustvo narkotika 1Foto: Saobraćajna policija MUP

Pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović je za RTS naveo da pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

„Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje to nije bilo pravilo, međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti“, navodi Okanović.

Objašnjava da se u slučaju teže saobraćajne nezgode po pravilu radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to, kako kaže, postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja.

„Pripadnicima saobraćajne policije pomažu i pripadnici kriminalističke policije, koji vrše procenu na licu mesta da li lice pokazuje sumnju da je pod dejstvom narkotika, a onda se tek pristupa testiranju. Dakle, zbog složenosti testiranja neće biti testiranje kao kad je u pitanju alkohol – da se svi vozači testiraju redom već samo ona lica čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, objašnjava Okanović.

On je rekao da je tokom proteklog vikenda 16 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Menja se pravilo za proveru vozača na prisustvo narkotika”

  1. Setili se da je dogiran covek isto tako opasan.EUREKA!Mozda ne uzimaju lekove pa ne znaju da se prilikom uzimanja nekih lekova ne preporucuje upravljanje motornim vozilom,Ali sta ces, nisu oni krivi.To ne pise u programu politickih partija.No to se jasno vidi na kanalima americkih televizija I njihovih policijskih patrola.

  2. Hvala bogu da se neko setio da testira vozace na drogu. Jer, stice se utisak da u nasoj drzavi narkobiznis je polulegaluzovan, samo sto nisu jos poceli da daju subvencije za proizvodnju i prodaju droge.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.