Meštani blokirali deponiju kod Sjenice 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures (arhiva)

Meštani nekoliko sela između Sjenice i Nove Varoši već drugi dan blokiraju divlju deponiju Govedjak tražeći da se ona sanira i prestane sa dovoženjem smeća iz Sjenice.

Nebojša Vasojević, jedan od okupljenih ispred ulaza u deponiju, rekao je radiju Sto plus da su do sada vratili nekoliko kamiona i da ni po koju cenu neće dozvoliti da se nastavi sa odlaganjem otpada na toj lokaciji.

„Godinama trpimo ovaj problem, ne možemo više da živimo od smrada i boleština. Ovde se bacaju i lešine, klanični otpad pa to sve raznose psi lutalice i vrane. Zemljište nam je zatrovano, voda, Uvac, stoka nam crkava, mi se razboljevamo“, kazao je on.

Vasojević je dodao da su u više navrata obaveštavali razne inspekcije, obraćali se lokalnoj samoupravi i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, ali da ništa nije dalo rezultat.

„Dolazili su nam iz opštine Sjenica, najavio se i predsednik Munib Mujagić. Zahtevamo da se deponija sanira, da se ovaj otrov ukloni odavde i da se prestane sa dovoženjem otpada. Od toga nećemo odustati, ni po koju cenu“, poručio je Vasojević.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je da uvažava i razume zahteve meštana koji su blokirali prilaz deponiji, ali da neće moći da ih tako lako i brzo reše.

„To je dugogodišnji problem koji lokalna samouprava ne može da reši bez pomoći države i nadležnih ministarstava. Opština Sjenica je zajedno sa Novom Varoši, Pribojem i Prijepoljem deo programa izgradnje regionalne deponije Banjica i ovaj problem će biti rešen kada ona bude puštena u rad“, rekao je Mujagić.

On je dodao da će Govedjak, do tada, biti jedina deponija na koju se može odlagati otpad iz Sjenice, ali da će se truditi da u budućnosti smanje njen negativan uticaj na život meštana okolnih sela i životnu sredinu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.