Foto: Youtube

Danas ne samo da o tome govorimo, već smo formirali i Nacionalnu koaliciju za okončanje dečjih brakova kako bismo kroz koordiniranu akciju svih relevantnih institucija i organizacija preduzeli neophodne mere da se pojava koja predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i negativno utiče na zdravlje, obrazovanje i pravo na život bez nasilja dece i naročito devojčica spreči“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da su, svesni izraženosti ovog problema i ozbiljnih posledica koje dečji brakovi nose, Koordinaciono telo i UNICEF u Srbiji pokrenuli inicijativu za osnivanje Nacionalne koalicije kako bi se kroz zajednička i koordinirana zalaganja unapredila prava dece, naročito one iz najugroženijih kategorija.

Podaci nisu sjajni – 60 odsto romskih devojčica uda se pre 18. godine, a jedna od pet stupi u brak i pre navršene 15. godine. To ostavlja ozbiljne posledice po njihov život, jer prekidaju svoje školovanje, rano rađaju, što njih i njihove bebe izlaže brojnim zdravstvenim rizicima i smrtnosti čija stopa je duplo veća nego u opštoj populaciji, a neretko su izložene i nasilju u porodici“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade dodala je da će zadatak Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova, koju čine predstavnici resornih institucija, ali i udruženja koja se bave položajem Roma i Romkinja u društvu, biti da doprinese kreiranju modela intervencija, osnaživanju mladih Romkinja da se obrazuju, jačanju lokalnih romskih zajednica, ali i boljoj koordinaciji na svim nivoima kako bismo dečje brakove iskorenili.

Brojni su razlozi pojave dečjih brakova. Na nama kao društvu je da stereotipe rušimo, a tradiciju koja je štetna menjamo. Osim što pogađaju devojčice, dečji brakovi ostavljaju ozbiljne posledice na društvo u celini“, zaključila je Mihajlović.

Povezani tekstovi