Mihajlović: Žene da odlučuju same da li će rađati 1Zorana Mihajlović Foto: mgsi.gov.rs

Reagujući na izjavu patrijarha Irineja da je dužnost Srpkinja da „rađaju decu po Božjem blagoslovu i da „na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali“, Mihajlović je novinarima rekla da više ne može da je iznenadi, ili je ustvari iznenadi svaki dan, ono što kažu crkveni velikodostojnici.

Pustite žene da misle o svojoj deci, da rađaju onda kada to žele, nemojte ih prisiljavati na to, poručila je Mihajlović crkvi.

Ona je istakla da žene vode računa o svojoj porodici, i podsetila na činjenicu da su žene brinule o svemu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili u ratove, odakle se možda nisu ni vratili. 

Potrebno više žena u IT sektoru

U Srbiji će do 2020. godine biti otvoreno 50.000 radnih mesta u informaciono-komunikacionom sektoru i treba pronaći način da se u njemu zaposli što više žena, jer ih tu nema dovoljno, izjavila je danas potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je, na otvaranju Prvog samita ženskog liderstva, posvećenog digitalizaciji i tehnološkoj inovaciji kao šansi za aktivniju ulogu žena, ukazala da su od broja upisanih na fakultete u tom sektoru svega 20 odsto devojke, a diplomira tek njih 28 odsto, i da takvu situaciju treba promeniti nabolje.

Žene treba bolje da se angažuju u procesu digitalizacije i informaciono – komunikacionih tehnologija, jer tu nas nema dovoljno, konstatovala je Mihajlović i poručila da će se o tome razgovarati sa predstavnicima Vlade, nevladinog sektora i institucija.

Ona je dodala da će u narednom periodu biti potrebna veća efikasnost i u zakonodavnom okviru, kako bi se stvorili jednaki uslovi za sve žene.

Mihajlović je poručila svim ženama koje žele da se bave informaciono – komunikacionim tehnologijama i digitalizacijom da budu hrabre, da se obrazuju, kao i da pomognu drugim ženama.

Mi smo ovde da stvorimo uslove za sve druge žene. Čini mi se da nam to često fali, zaključila je Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.