Za pobednika amaterskih glumačkih svečanosti „Milivojev štap i šešir“, pokrenutih u čast čuvenog požarevačkog glumca Milivoja Živanovića (1900-1976), proglašen je Miljan Vojinović, glumac Amaterskog pozorišta iz Batajnice, za ulogu sreskog pisara Žike, u predstavi Branislava Nušića „Sumnjivo lice“. Nakon saopštenja odluke stručnog žirija, u sastavu: glumac-amater Radiša Dragojević, predsednik opštine Pretrovac na Mlavi, pisac i novinar Lela Likar i pisac Aleksandar Lukić, Vojinoviću je uručena replika šešira Milivoja Živanovića. U njegovu čast odigrana je predstava „Da li je to bila Ševa“ Kulturne ustanove Veliko Gradište, koja je u januaru pobedila na drugim Susretima amaterskih pozorišta Braničevskog okruga „Živka Matić“.

Osim Miljana Vojinovića, u konkurenciji za nagradu bilo je još petoro „glumaca večeri“, dobitnika replike Milivojevog štapa: Branko Antonić iz Valjeva, za naslovnu ulogu u „Razvojnom putu Bore šnajdera“, Vesna Rajković iz Požarevca, za ulogu Grozdane u „Tragu ljudskih zuba“, Slavoljub Matić iz Sente, za ulogu Simeona Njegovana u „Korešpodenciji“, Nikola Šćepanović iz Leskovca, za ulogu Dejvida u predstavi „Seks laži i divlje guske“ i Nevena Nešković iz Kragujevca, za ulogu Jagode u „Epitafu“. Dobitnici monografije o slikarki Mileni Pavlović-Barili, za slikovito predstavljanje uloge, bili su: Dragan Lukić iz Valjeva, Dragan Milenković iz Batajnice, Snežana Mandrašević iz Požarevca, Mirjana Savin iz Sente, Filip Radivojević iz Leskovca i Milica Milenković iz Kragujevca.

Za vreme trajanja festivala, pokrenutog 2005. godine, u posebnoj vitrini u holu Centra za kulturu bili su izloženi Milivojevi originalni štap i šešir, koje već godinama čuva porodica pokojnog požarevačkog advokata, Branka Ivoševića, bliskog prijatelja čuvenog glumca. Svake večeri, pored ove vitrine, kao počasna straža, stajali su kostiminirani glumci gostujućih predstava. Naredna manifestacija posvećena čuvenom požarevačkom umetniku, Glumačke svečanosti „Milivojevi dani“, održaće se u prvoj sedmici aprila, uz nadmetanje profesionalnih pozorišta iz cele Srbije. Pobedniku festivala pripašće statueta sa likom čuvenog glumca, rad vajara Miodraga Bogosavljevića, novčana nagrada i plaketa grada Požarevca.

Živanović dobitnik „Stanislavskog“

Najveći deo svog glumačkog veka Milivoje Živanović proveo je u beogradskom JDP-u, u kojem je nastupao od 1947. godine. Za ulogu u predstavi ovog pozorišta, „Jegor Buličov“, 1966. godine, kao prvi strani glumac, dobio je medalju „Stanislavski“, ustanovljenu u čast ruskog reditelja Konstantina Sergejeviča Stanislavskog (1863-1938), osnivača Moskovskog hudožestvenog teatra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.