Ministarka Čomić: Dijalogom do manjinskih i ljudskih prava 1Foto: Danas

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, saopštila je da „Srbija ima dobre zakone o ljudskim i manjinskim pravima, ali da je za njihovu potpunu primenu na lokalnom nivou potreban dijalog“.

„Dijalog je rešenje, a svi mi koji se bavimo donošenjem i primenom zakona odgovorni smo za njihovu primenu. Na lokalnom nivou se primenjuje oko 85 odsto svih zakona, ali je naš zadatak da oni budu alat ljudima na lokalnom nivou, tamo gde nema dovoljno znanja, kapaciteta, resusra ili novca, da uspostavimo dijalog i da vidimo kako jedni drugima možemo pomoći“, dodala je ministarka Čomić.

Ona je, sa svojim saradnicima, razgovarala danas o tome u Užicu sa Bobanom Perišićem, načelnikom Zlatiborskog upravnog orkuga, predstavnicima lokalnih samouprava, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i civilnog sektora u tom okrugu.

U Zlatiborskom okrugu, kako je rečeno, 16 odsto stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina, a kao dobri primeri međuetničkih odnosa su navedeni Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Međutim, status osoba sa invaliditetom još nije zadovoljavajući, pre svega zbog problema u njihovom zapošljavanju.

Ona je navela da je na tom skupu bilo reči o potrebi da se u potpunosti primenjuju zakoni iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, rodno senzitivni jezik, istakavši da će najavljeni Zakonu o istopolnim zajednicama biti važan normatvni deo za ostvarivanje tih prava.

Najavljujući da će se do kaja godine uraditi planovi za rodno budžetiranje, ona je kazala da se planiraju i akcije za privlačenje donatora koji će, zajedno sa centrima za socijlani rad, finanisirati rad sigurnih kuća.

Potrebno je, dodala je, da se utvrde mehanizmi za efikasniju pomoć žrtvama nasilja i protokoli o primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Načelnik Boban Perišić je ocenio da je u tom okrugu, poslednjih godina, uočljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti i naveo da žene predvode dve od deset lokalnih samouprava u tom okrugu.

On je dodao da je dobar pimer za to i užička skupština u kojoj žene čine većinu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.