Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine za „vraćanje artefakata“ ima za cilj fabrikovanje lažnog legitimiteta 1Foto: Bojan Cvejić

Povodom još jednog u nizu zahteva Prištine za „vraćanje artefakata“, Ministarstvo kulture i informisanja ističe da je očigledno da je reč o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i o obmanjivanju javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta.

Svedoci smo još jednog ozbiljnog falsifikata privremenih institucija u Prištini i Nacionalnog muzeja Kosova, čiji je direktor pisao Međunarodnom savetu muzeja (ICOM) i naveo da Srbija ima obavezu da vrati artefakte “koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Dodaje se da se on pritom ne obazire na pitanje kako nešto može da pripada ustanovi koja 1998. i 1999. godine nije ni postojala, kao ni na pitanje koliko ustanova u oblasti kulture je obavljalo svoju delatnost na teritoriji KiM pre 1999. godine i kojim ustanovama je omogućenom da nastave sa svojim radom na toj teritoriji nakon juna 1999. godine.

Reč je o pokušaju skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato, ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo je ponovilo apel svim organizacijama koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da ne podležu ovakvim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama.

Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku, očigledno besmislene, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.