Predsednik Odbora Muamer Zukorlić potvrdio je za naš list da je predlog Ministarstva stigao i da će biti uskoro razmatran, ali nije mogao da precizira kada bi mogla da se održi sednica.

– U inicijativi Ministarstva prosvete se navodi niz zamerki na predsednika NPS Aleksandra Lipkovskog, zbog toga što svoj posao nije obavljao u predviđenim rokovima. Taksativno su nabrojani slučajevi kada je do određenog roka trebalo doneti neke pravilnike ili objaviti neko rešenje u Službenom glasniku, a to nije urađeno, pa je Ministarstvo moralo da spašava situaciju. Predlog Ministarstva je vrlo detaljno obrazložen i mi ćemo o tome razgovarati. Gledaćemo da sednica Odbora bude što pre, ali najpre moramo da sagledamo tehničke mogućnosti za njeno zakazivanje zbog kvoruma. Nekada nije moguće obezbediti kvorum, pa iz tog razloga gledamo da sednice Odbora vežemo za zasedanja Skupštine Srbije – rekao je Zukorlić.

Na pitanje da li bi na istoj sednici Skupština mogla da izabere polovinu članova NPS, kojima je krajem maja istekao mandat i da raspravlja o eventualnoj smeni Lipkovskog, Zukorlić kaže da je to tehnički moguće, ali da zakazivanje sednice parlamenta zavisi isključivo od predsednice tog tela. Na pitanje da li je Odbor za obrazovanje i nauku dosad razmatrao izveštaje o radu NPS, Zukorlić je rekao da izveštaji stižu redovno, ali da Odbor nije obavezan da zakaže posebnu sednicu po tom pitanju, sem ako to ne traži neko od članova. Kaže i da dosad nije bilo takvih zahteva, te da je nedavno jedna članica Odbora tražila deo izveštaja o radu NPS vezanog za nacionalne manjine.

Ministar prosvete Mladen Šarčević više puta je javno rekao da nije zadovoljan radom Nacionalnog prosvetnog saveta, ali i sadašnjim zakonskim rešenjem po kojem NPS ima velika ovlašćenja. Zbog toga je u Nacrtu novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno „razvlašćivanje“ Saveta, koji bi imao savetodavnu ulogu, ali i manji broj članova. „Šumovi“ u odnosima NPS-a i Ministarstva prisutni su odavno, a skoro da nema sednice Saveta koju ne obeleži oštra polemika Lipkovskog i predstavnika prosvetne vlasti.

Zanimljivo je da je Lipkovski krajem 2015. izabran za predsednika NPS glasovima vladajuće SNS iako nije imao podršku tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića. U tom trenutku Lipkovski je bio član Političkog saveta Dveri, a podršku SNS-a je u izjavi Danasu objasnio rečima da „sa pojedincima iz ove stranke koji se bave prosvetnom delatnošću ima lepu saradnju“, što je verovatno rezultiralo da bude izabran za prvog čoveka najvažnijeg stručnog tela u oblasti douniverzitetskog obrazovanja.