Foto: Fonet/Vlada Srbije /Slobodan Miljević

To saznaje Insajder, koji dodaje da je dopis je članovima Vlade prosleđen u subotu, 24. februara 2018, sa oznakom „Vest na koju danas ne reagujemo – Važno!“.  U njemu se navodi da je Tanjug preneo izjavu Borisa Tadića o tome da je Srbija od juče na crnoj listi „Međunarodne finansijske akcione grupe za borbu protiv pranja novca i doturanja terorističkim grupama u svetu  (FATF)“.

U nastavku dopisa date su instrukcije u kojima se kaže da je dogovor da se tog dana niko iz Vlade ne oglašava povodom ove informacije, i da ni u jednom mediju ne kometarišu tu vest.

Kabinet premijerke je takođe zamolio sve da o tom dogovoru što pre obaveste svoje ministre i članove kabineta.

Na pitanja novinara redakcije Insajder zbog čega je ministrima zabranjeno da komentarišu ovu informaciju kao i zašto se na ovaj način ukraćuje pravo javnosti da bude informisana, iz kabineta premijerke Ane Brnabić stigao je odgovor da je reč o uobičajenoj proceduri.

„Reč je o uobičajenoj i redovnoj koordinaciji rada u okviru Vlade, između ministara i članova kabineta“, navodi savetnica za medije predsednice Vlade Jelena Kovačević, koja je inače potpisnik mail-a, kojim se zabranjuje članovima Vlade da komentarišu vest.

Prema saznanju Insajdera, nadležni u Vladi mesecima nisu odgovarali na pozive Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca, a tek kada je rok za ispunjavanje dogovorenih obaveza isticao, Vlada je ovoj organizaciji uputila pismo u kojem izražava političku spremnost da obaveze naknadno ispuni.

Podsetimo, Srbija je stavljena na listu zemalja s nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force).