Modernizacija prevodnica 1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor Izvršne agencije za inovacije i mreže Dirk Bekers potpisali su danas Sporazum o adaptaciji brodske prevodnice u sastavu hidroelektrane „Đerdap 1“.

Ukupna vrednost radova iznosi 28,5 miliona evra, od čega je 11,4 miliona evra bespovratne pomoći EU.

Mihajlović je novinarima, posle potpisivanja sporazuma kojem je prisustvovala i evropski koordinator za Koridor Rajna-Dunav Karla Pejs, rekla da se rekonstrukcija prevodnica radi posle 47 godina.

Godišnje Dunavom plovi oko 6.000 brodova, a nadamo se da će ih posle završetka projekta biti oko 9.700, rekla je Mihajlović i najavila početak većih ulaganja u takozvane vodne koridore.

Cilj Vlade Srbije i Ministarstva koje vodim je da smanjimo vreme koje će brodovi provesti u lukama, na carini i da protok bude brži nego do sada, rekla je mihajlović.

Prema njenim rečima, javni poziv će biti objavljen sledeće godine, a radovi bi trebalo da budu završeni za dve godine.

Ukupna vrednost ovog projekta, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 28,5 miliona evra.

Bekers je rekao da je veoma zadovoljan što je započet projekat na najkritičnijom delu Dunava, u prekograničnoj oblasti iz nižeg Dunava u Rumuniji i Bugarskoj ka Mađarskoj i Slovačkoj.

Danas počinjemo putovanje Dunavom i Savom, do Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rekao je on i najavio da će sutra u Hrvatskoj potpisati dva sporazuma o bespovratnoj pomoći.

Pejs je napomenula da je ovo važan znak da EU stoji uz Srbiju i da je za godinu dana, od kako je prvi put bila u Beogradu i dogovarala se o ovom projektu, urađen veliki posao.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.