Ukoliko se steknu uslovi, papa Franja bi uskoro mogao da poseti Srbiju – kaže u razgovoru za Danas nadbiskup Klaudio Maria Čeli, predsednik papskog Veća za društvenu komunikaciju i jedan od najbližih saradnika poglavara Rimokatoličke crkve. Sa nadbiskupom Čelijem, koji je prvi put u Srbiji, razgovaramo uoči njegovog susreta sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, koji je upriličen u Beogradu.

O čemu ćete razgovarati sa patrijarhom?

– O međusobnom dijalogu dve crkve, koji je veoma bitan. Moramo da sarađujemo i zajedničkim naporima rešavamo probleme sa kojima se svi suočavamo. Ne samo u Pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, već u društvu uopšte.

Kako biste ocenili međusobni dijalog između SPC i Vatikana?

– On je u prošlosti bio dosta zategnut, ali se u poslednje vreme menja nabolje. Otvoreniji je i srdačniji. Zaista mi je drago što ću se sresti sa patrijarhom.

Ove godine se proslavlja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. Međutim, centralna proslava u Srbiji će proći bez pape. Koji uslovi bi trebalo da se ispune da bi on došao, i da li će uskoro doći do te posete?

– Potrebne su dve stvari – zvaničan poziv Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Takođe, mora postojati zajednička želja za njegovim dolaskom i pravoslavne i katoličke zajednice. To je delikatan posao. Moramo da stvorimo pozitivnu, bratsku atmosferu. Ali, idemo ka tome. Korak po korak. Treba puno strpljenja, ljubavi, ali verujem da će se uskoro steći uslovi da papa poseti Srbiju.

Šta mislite o trenutnoj situaciji na Kosovu i briselskom sporazumu?

– Ovde sam kao ekspert za komunikacije, a ne političke događaje, tako da to ne bih komentarisao.

Ali bili ste u diplomatskoj poseti Albaniji 1991. Kojim povodom?

– Tada sam bio u Sekretarijatu Ministarstva spoljnih poslova Vatikana i bio sam pozvan od albanske vlade. Otišao sam u Tiranu kako bih u ime Vatikana započeo dijalog sa vlastima u Albaniji. U isto vreme, iskoristio sam posetu kako bih razgovarao sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u toj zemlji, čiji pripadnici su dosta patili za vreme komunističkog režima, i bili pod pritiscima i nakon toga.

Kakva je situacija danas?

– Danas rimokatolici žive slobodno u Albaniji, ispoljavaju svoju veru i daju doprinos državi i društvu.

A kako je na Kosovu?

– Ne znam kakva je tamo situacija, nikada nisam bio.

Javni istupi

Kako komentarišete to što episkopi SPC ne smeju da daju izjave bez odobrenja portparola SPC vladike bačkog Irineja?

– Zar je zaista tako?!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.