U javnosti se podigla bura oko toga, ali ne toliko zbog sprava koje su postavljene, koliko zbog table na kojoj piše „Telo sledi duh. Sport, zdravlje, nacionalizam“ i dozvola za nju.

Zoran Marković, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove Grada Beograda, potvrdio je za Danas da su inspektori sekretarijata na terenu kako bi utvrdili šta je istina u oprečnim informacijama.

– Ukoliko SNP 1389 zaista imaju sve dozvole, onda nema problema. Međutim, mi smo prijavu dobili od beogradskog Zelenila, koji održava javne površine. Oni su naveli da je park preuređen bez njihove dozvole. Dok se ne utvrdi suprotno, verujemo kolegama iz Zelenila – ističe Marković.

Ukoliko su SNP 1389 menjali izgled parka bez neophodnih dozvola, uslediće prekršajna prijava. Naime, da bi se u parkovima postavljale sprave, rekviziti, ljuljaške, klackalice ili igračke za decu, potrebne su dozvole Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, priloženi fotografski prikaz i skica kako bi površina izgledala, dozvola JKP „Zelenilo Beograd“ i na kraju saglasnost i odobrenje nadležnih u opštini na čijoj teritoriji se radi projekat.

U opštini Voždovac juče nisu želeli da odgovore na naše pitanje da li su organizaciji SNP 1389 odobrili postavljanje sprava za teretanu i sporne table u parku gde se igraju deca, i u čijoj blizini se nalazi više vrtića. „Ukoliko vas zanima odgovor na to pitanje, dođite kod predsednika opštine pa ga pitajte“, rekli su nam u informativnoj službi opštine Voždovac.

Dok nadležni na Voždovcu ćute, Nikolina Gligorić iz SNP 1389 kaže za Danas da ova organizacija ima sve neophodne dozvole, i da je akcija otvaranja teretana po parkovima u Beogradu i Srbiji tek počela.

– Opština nam je odobrila da u park postavimo sprave i imamo sve papire koji to dokazuju. Cilj akcije nam je da podstaknemo decu da se bave sportom, igraju u prirodi, a ne da sede pored kompjutera, piju alkohol ili se drogiraju. Dobili smo samo pozitivne komentare na ovo što smo uradili. Javljaju nam se ljudi iz cele Srbije, čak i pojedine škole sa molbom da tako nešto učinimo i u njihovom kraju – ističe Gligorićeva. Ona najavljuje da će se na isti način u nedelju urediti i park u Zaplanjskoj ulici, a potom i još nekoliko parkova u Beogradu. Na pitanje zašto na tabli pored poziva za sport i zdravlje, stoji i poziv na nacionalizam, naša sagovornica je odgovorila kontrapitanjem: „A zašto da ne?“

– Nacionalizam je ljubav prema domovini, i to je ono što želimo da usadimo deci od malih nogu. Da vole svoju zemlju i da nakon školovanja ostanu u Srbiji – izričita je Gligorićeva.

Na sajtu organizacije SNP 1389 u centralnom delu stoji natpis „Bitka za Voždovac“. Naša sagovornica pojašnjava da će vremenom parola postati „Bitka za Srbiju“, a da je ova beogradska opština samo početak.

– SNP 1389 su se kao grupa građana kandidovali za lokalne izbore na Voždovcu koji se održavaju 15. decembra. Naši stavovi su svima poznati, a nacionalizam koji propagiramo po parkovima nameravamo da proširimo i kroz institucije, kada se budemo politički angažovali – navodi Gligorićeva. Postoji mogućnost da SNP 1389 postanu pokret, a potom politička partija „ali o tome će vremenom obavestiti javnost“.

JUKOM: Licemerna poruka

Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, kaže za Danas da poruka „Telo sledi duh. Sport, zdravlje, nacionalizam“ sama po sebi nije sporna, „da ne znamo ko stoji iza nje“.

– Tu poruku šalje ultradesničarska organizacija koja je poznata po tome što širi mržnju i nasilje. Želeći mlade da privuku sportu, žele i da ih navedu da slede njihovu ideologiju. Međutim, neće doći do toga. Oni su marginalizovana grupa, a ovim potezom samo žele da sakupe političke poene. Zato je njihova akcija licemerna, a samim tim i beznačajna – smatra Antonijević.