Pola veka kasnije, u ovom zdanju koje godišnje obiđe oko 20.000 posetilaca, počeli su radovi na sanaciji, veliki i specifični posao, s obzirom na starost objekta i način gradnje. Sanacija se finansira sa 3,5 miliona dinara obezbeđenih iz opštinskog budžeta i 700.000 dinara iz fondova Muzeja Krajine.

– Poslednji veliki zahvat na kući bio je kada je ona pretvorena u muzej. Od tada su prošle 52 godine, pa je zub vremena, ali i praktični problemi, usled promena u prizemnom delu kuće, gde su neki noseći zidovi sklonjeni, pa je odžaklija koja se nalazi na spratu kuće vršila veliki pritisak i tokom godina bilo je primetno da deo kuće tone, objašnjava direktor Muzeja Krajina Ivica Trajković.

On dodaje da je godinama taj problem bio sve izraženiji, ali s obzirom da je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša nadležan za nepokretna kulturna dobra na našoj teritoriji, bez njihovog odobrenja nije ništa moglo da se radi.

– Ipak, u saradnji sa lokalnom samoupravom i građevinskom inspekcijom, mi smo reagovali i septembra prošle godine objekat je zatvoren zbog ugrožene bezbednosti posetilaca, objašnjava Ivica Trajković, dodajući da je komplikovana procedura prilikom izrade projekta uslovila da od trenutka zatvaranja do početka radova prođe skoro godinu dana.

Po dobijanju uslova od Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, projekat su uradili stručnjaci sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, sprovedena je javna nabavka, a izvođač iz Kragujevca koji je ispunio oštre uslove nabavke startovao je sa radovima po završetku „Mokranjčevih dana“.

– Rok za završetak je 90 dana i nadamo se da ćemo 9. januar, 161. godišnjicu rođenja Stevana Mokranjca, obeležiti u njegovoj rekonstruisanoj rodnoj kući, kaže Trajković.

Dve stalne postavke

U vreme trajanja radova predmete iz stalne postavke posetioci će moći da vide u drugim objektima Muzeja Krajine u Negotinu. Podsećamo da su u Mokranjčevoj rodnoj kući postavke profesorke Stane Đurić Klajn, koja je posvećena Mokranjčevom duhovnom i svetovnom stvaralaštvu sa muzikološkom analizom i etnološka izložba sa originalnom zaostavštinom u muzičkim instrumentima i drugim predmetima, fotografijama i dokumentima koji su pripadali kompozitoru.