Moraće da se ruši Vučićevo “remek delo” 1

Zoran Radovanović, direktor KC Niš, potvrdio je tu informaciju, ali nije želeo da kaže ko je krivac za propust, te kako će medicinska oprema ubuduće biti unošena ili iznošena.
Vest o „rušenju“ novog KC-a u direktnoj je suprotnosti sa dosadašnjim izjavama zvaničnika o urbanističkoj, građevinskoj, arhitektonskoj i medicinskoj „savršenosti“ budućeg zdanja, ka kojem, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti, gravitira skoro dva miliona stanovnika sa juga Srbije. Jedan od onih koji su prednjačili u pohvalama je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je umeo da oceni kako je reč o „najsavremenijem i najluksuznijem KC-u na Balkanu“, i da uporedi ga sa svetskom bolnicom „Klivlend“.

– Bio sam u bolnici „Klivlend“, u Abu Dabiju, koja se smatra jednom od najboljih. Ove operacione sale ovde gotovo istovetno izgledaju. Ovo je malo remek-delo za Niš, sve izgleda vrlo impresivno, a ljudi mogu da shvate šta smo uradili i da je novac pametno trošen – rekao je Vučić krajem jula ove godine, najavljujući da će u ovom zdanju „do kraja ove godine početi da se primaju pacijenti“.

Arhitekta Miro Urošević, pak, ocenjuje da je izgradnja četiri nova KC u Srbiji, među kojima je i niški, od raspisivanja međunarodnog tendera do realizacije, urađena „neznalački, neplanski i amaterski“. Ovakve ocene Urošević temelji na sopstvenom profesionalnom iskustvu stečenom kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu ili Švedskoj, gde je projektovao i gradio na desetine bolnica, a u pojedinim zemljama radio je i na poslovima analize, istraživanja i planiranja zdravstvene mreže na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou, na osnovu kojih su određivane potrebe, obim i kapaciteti medicinskih usluga.

– Verujem da niški Klinički centar neće moći da bude pušten u rad do Nove godine, osim ako i to ne bude Potemkinovo selo, koje je uostalom video i Vučić kada je dolazio u novi KC a oni mu pokazali „intenzivnu negu“ i još ponešto što je završeno i opremljeno. Nažalost, od četiri nova, niški KC biće prvi koji će da pokaže svu glupost koju su sa tom idejom i njenom realizacijom napravili naši ministri zdravlja, od Tomice Milosavljevića naovamo. Niš je kolateralna šteta tog tendera, koji je bio loš od samog početka. Pri tom su u samom projektu, koji ja inače imam, napravljene neoprostive greške. Cela parcela je urbanistički uništena i svaka ispravka je nemoguća – tvrdi Urošević.

On za naš list kaže da su tenderi za izvođače radova na sva četiri KC-a u Srbiji „neshvatljivo jeftini“, te da su na njima pobedile dve italijanske firme – Altijeri koja je izabrana na beogradskom tenderu, i Steam, koja gradi te ustanove u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu po znatno nižoj ceni od tenderske. To je osnov za „još uvek nepotvrđenu“ pretpostavku da su u toku gradnje „izmišljani novi radovi“ i zaključivani aneksi.

Na niškom tenderu, kaže on, nisu predviđene dve urbanistički najvažnije faze, koje obezbeđuju projektovanje bolničkih detalja, kao i sinhronizovano izvođenje arhitektonskih, mašinskih i elektroradova, kako se oni ne bi preklapali. Firma Steam nije angažovala strane eksperte – projektante, koji su bili jedan od najvažnijih uslova na tenderu, a koje je „obećala“ u svom projektu, već samo one iz Srbije, tvrdi. U ugovoru o izvođenju radova „nigde nije preciziranaodgovornost projektanta i investitora“.

Urošević dodaje da su napravljeni ozbiljni propusti i u samoj gradnji. Ravan krov novog KC već je procureo, a problem je što to neće moći da se sanira, već da se radi novo.

– Pacijenti će u novi KC ulaziti kamenim stepeništem sa prednje strane, visokim 1,80 metar a širokim šest metara, koje – nema rukohvat. Stepenište nije natkriveno, što znači da će po kiši ili snegu biti u većoj ili manjoj meri klizavo. Za osobe sa invaliditetom napravljena je rampa duga 25 metara, ali takođe bez rukohvata, a i toliko uska da dve osobe u kolicima ne mogu da se mimoiđu… – kaže on.

U zgradi novog KC Niš nalaziće se, osim urgentnog, dijagnostičkog, operativnog i centra za intenzivnu negu, i 17 operacionih sala, kao i radioterapija. Gradnja je započeta sredinom 2013. godine, a rok za završetak radova bio je 36 meseci. Sredstva za izgradnju sva četiri KC-a u Srbiji, u iznosu od oko 150 miliona evra, obezbeđena su kroz kredit Evropske investicione banke, a za objekat u Nišu, prema različitim tvrdnjama zvaničnika, izdvojeno je od 32 miliona do 40,2 miliona evra. Tendere za izvođače radova i nabavku medicinske opreme za ovaj KC pratile su optuže za neregularnost, koje su Ministarstvo zdravlja i rukovodstvo niškog KC demantovali.

Centar iz dva dela

Savremeni klinički centri se danas grade kao centralizovane bolnice, sa dijagnostičko-terapijskim centrom u središtu oko koga su klinike, što je model koji obezbeđuje najbolji put za pacijente, zdravstvene radnike, snabdevanje medicinskim materijalom i hranom. „Genijalci“ u Nišu su, međutim, stari KC odvojili od novog ulicom, koja ustanovu bukvalno seče na dva dela. Pri tom su u novi KC, do kojeg se zbog ulice stiže otežano, prebacili urgentni, dijagnostički, terapijski i hirurški deo. Da ne spominjemo da će niški KC sada imati tri urgentne medicine – u novom KC, ali i na kardiohirurgiji i pedijatriji starog KC, kao i dve hirurgije – i u starom i u novom KC – kaže arhitekta Miro Urošević.