Taj oglas predstavlja i dokaz da Srbija ima u svojini veliki broj stanova koje može upotrebiti i za rešavanje pitanja restitucije, kao i pitanja zaštićenih zakupaca stanova u svojini građana i zadužbina, navodi se u saopštenju Mreže. Mreža je podsetila da je 26. decembra 1958. godine Savezna narodna skupština FNRJ proglasila Zakon o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta, čime je samo u jednoj beogradskoj opštini oduzeto zemljište od 43.000 vlasnika.

Tom odlukom i sva imovina ubijenih ili preživelih žrtava Drugog Svetskog rata, pa i žrtava Holokausta, takođe je oduzeta. Srbije je nedavno usvojila poseban Zakon o otklanjanju posledica žrtvama Holokausta koje nemaju nalsednika, pa je svako raspolaganje zemljištem, od bilo kog lica je zabranjeno i ništavo, navodi se u saopštenju.

Republički geodetski zavod i Ministarstvo građevinarstva upravo za tu imovinu, ali i druge državne nepokretnosti kojima nezakonito trguju razna povlašćena lica, mesecima kriju podatke. Svi podaci koje Mreža za restituciju u Srbiji nije dobila odnose se na nepokretnosti koje koriste ili pokušavaju da unovče nekadašnji visoko pozicionirani funkcioneri Saveza komunista, povezani sa Socijalističkom partijom Srbije, navodi se u saopštenju.