Mediji su ranije jutros javili da je Potežica preminuo nakon hospitalizacije. Zbog poznate situacije u Libiji, sve strane amasade akreditovane u Tripoliju su svoje kompletno finasijsko poslovanje još početkom 2011. izestili u Tunis.

„Deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim teškim trenucima, Ministarstvo i svi njegovi radnici su svesni da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti, ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova 1.novembra 1978.godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

„Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celin proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja. Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini. Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka“, navodi se u saopštenju.

Potežica je bio i član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, predsednik Jugoslovenskog arapskog društva prijateljstva, član UO Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva. Komemoracija će biti u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno objavljen.