Državni i organi lokalne samouprave, naime, nemaju nikakva obavezujuća pravila o tome kako treba da izgledaju njihove veb prezentacije, ali postoje smernice i preporuke vlade. Na osnovu tih smernica, Direkcija za elektronsku uprave svake godine ocenjuje usklađenost sajtova državnih organa i daje preporuke. Tako je sajt MUP od maksimalne ocene 300 ocenjen sa 298, te se tako našao na prvom mestu među svim ministarstvima i organima državne uprave. U prvih deset najocenjenijih su potom Uprava za zajedničke poslove, Uprava za duvan, Direkcija za elektronsku upravu, Ministarstvo državne uprave, Ministarstvo odbrane, Kancelarija za evropske integracije, VOA, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo zdravlja.

Posmatrajući samo ministarstva na poslednja dva mesta su Ministarstvo poljoprivrede sa ocenom 160 i Ministarstvo prosvete u nauke sa 138. Na listi svih državnih organa, odnosno njihovih sajtova, sa manje od 100 ocenjeni su Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Inspektorat za rad, Uprava za bezbednosti i zdravlje na radu, Toplički okrug, Uprava za šume, Uprava za poljoprivredno zemljište, Geološki zavod, Pčinjski i Zlatiborski okrug, koji je na poslednjem mestu.

Analizom je utvrđeno da 15 organa državne uprave nema zvaničnu veb prezentaciju, dok osam organa nema sopstveni sajt, već se informacije nalaze u sklopu prezentacija resornih ministarstava i Vlade. Među njima su Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, Uprava za biomedicinu, Uprava za brzi odgovor, Kancelarija za saradnju s medijima, Kancelarija za borbu protiv droga, ali i kabineti premijera i sva četiri potpredsednika vlade koji nemaju svoje zvanične stranice na internetu.

U odnosu na analizu sprovedenu u 2013. šest organa državne uprave je napravilo svoje prezentacije. „Prosečna ocena usklađenosti svih sajtova organa državne uprave sa smernicama za 2014. je 169,9 od maksimalnih 300 poena, što znači da je ispunjenost kriterijuma u proseku 56,6 odsto i predstavlja povećanje od skoro deset odsto u odnosu 2013. godinu“, navodi se u analizi Direkcije za elektronsku upravu.

Kako se dodaje, veliki broj prezentacija ispunjava osnovne zahteve u pogledu domenskog imena i upotrebljivosti i dostupnosti. S druge strane, prezentacije organa državne uprave i dalje nedovoljno ispunjavaju osnovne zahteve u pogledu pružanja usluga, dok je sadržaj koji se objavljuje na veb prezentacijama sada 54 odsto, „što znači da u predstojećem periodu treba povećati transparentnost rada“.

Knjaževac prvi, Bosilegrad poslednji

Ove godine rađena je i analiza na lokalnom nivou kojom je utvrđeno da svih 169 jedinica lokalne samouprave imaju zvaničnu veb prezentaciju. Najvišu ocenu za sajt dobio je Knjaževac, na drugom mestu je Užice, dok su sajtovi Sopota i Bosilegrada na poslednjim mestima. Sajt Grada Beograda nalazi se na 12. poziciji, Novog Sada na 17, a Niš je zauzeo 23. mesto.