Saša Đorđević, istraživač BCBP, objašnjava za Danas da je razlog za odsustvo akcionog plana prevashodno političke prirode.

– Strategija je usvojena u aprilu 2013. godine, ponajviše zahvaljujući novcu koji je Norveška obećala. Ali, nakon toga smo imali najpre rekonstrukciju Vlade, a nedugo zatim i parlamentarne izbore. Takođe, prevencija zločina nije imala prioritet kod izvršne vlasti, koja se fokusirala na borbu protiv korupcije, navodi Đorđević. Prema njegovim rečima, političke koristi od prevencije zločina nisu toliko vidljive, za razliku od hapšenja.

– Iako donatori nisu vremenski oročili sredstva, u samoj Strategiji piše da će akcioni plan biti usvojen tri meseca nakon što ona stupi na snagu. Pošto je prošlo sedamnaest meseci od usvajanja Strategije, Norvežani su povukli ponudu, kaže Đorđević i dodaje da je bez akcionog plana, Strategija isuviše uopštena i neprimenjiva.

Prema istraživanju BCBP, bilo je pokušaja da se usvoji akcioni plan. Tokom 2013. godine organizovane su četiri radionice u kojima su učestvovali predstavnici MUP-a, Ministarstva finansija, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Krajem 2014. godine realizovana je još jedna radionica. Ove radionice su rezultovale nastankom nacrta akcionog plana. Ipak, prema mišljenju Saše Đorđevića, taj plan je pun nedostataka.

– Isuviše je opšteg karaktera. Ne postoje kvalitativni i kvantitativni pokazatelji za realizaciju aktivnosti. Nisu utvrđeni rokovi do kada bi trebalo aktivnosti da budu sprovedene. Sredstva za realizaciju akcionog plana nisu utvrđena. Nove izmene akcionog plana planiraju se nakon radionice koja je održana u novembru 2014. godine – navodi Đorđević.

O savetu za lokalnu bezbednost

Jedan od vidova prevencije zločina je i rad Saveta za lokalnu bezbednost. Predsednik Saveta za lokalnu bezbednost Novog Pazara Hajrudin Hajrović, objašnjava za Danas način na koji ovo telo funkcioniše.

– To je savetodavno telo skupštine lokalne samouprave sa mandatom da sve relevantne društvene činioce uključi u proces razmatranja bezbednosnih pitanja zajednice. Šire posmatrano, rad Saveta služi da promeni svest građana da policija nije militantna organizacija, već servis koji njima treba da služi, kaže Hajrović. On dodaje da preko skupštine lokalne samouprave, Savet upoznaje zajednicu sa bezbednosnim problemima sa kojima se suočavaju.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.