Prava svečarska atmosfera na mokrinskom Varoškom trgu okupila je Mokrinčane i goste, koji su, po običaju, pristigli iz okolnih mesta, ali i iz Beograda, Niša, Bijeljine, Geteborga, Čikaga, Berlina, Toronta. Na Uskrs, domaćice u Mokrinu ofarbaju na hiljade jaja.

Centralni dan i događaj uskršnjih svečanosti u Mokrinu je, svakako, Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Iako nezvanična tradicija ovog takmičenja datira iz perioda 30-ih godina prošlog veka, ovo je zvanično bilo 23. Svetsko prvenstvo. Takmičenje u seniorskoj konkurenciji okupilo je oko 120 učesnika, ali je do samog finala stiglo 16 najboljih. Pre konkurencije seniora, na binu su izašli najmlađi takmičari. U finalu su mlade dame imale tu čast – Ivana Prodanović i Natalija Prodanov imale su najjača uskršnja jaja, a osmogodišnja Natalija bila je uspešnija. A onda su na scenu stupili seniori. Velika konkurencija, a Mokrinčani odlučni da odbrane tron. Ipak, izgleda da su u Melencima imali bolju strategiju. Ovogodišnji pobednik Bogdan Bolozan je u svom dvorištu, baš na Veliki petak, odabrao to pobedničko jaje.

Na kraju, kako pravila nalažu, pobednik i sudija moraju i da pojedu pobedničko jaje. Tek tada se proglašava nesumnjivi šampion.