Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 1Foto: Glas-zajecara.com

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga ovaj krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje. Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

U Zaječaru pobednik plivanja za časni krst instruktor plivanja

Po sedmi put u Zaječaru je organizovano plivanje za Časni krst na Popovoj plaži u prisustvu velikog broja građana, predstavnika sportskih i društvenih organizacija, kao i predstavnika državne uprave i lokalne samouprave.

Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 2
Foto: Glas-zajecara.com

Svečana litija uputila se ka Popovoj plaži u 10,30 časova, gde je po sedmi put održano plivanje za Časni krst. Pobednik je instruktor plivanja iz Zaječara, Marko Panić, prenosi portal Glas Zaječara.

U plivanju za Časni krst učešće je uzelo ukupno 25 takmičara iz Zaječara, ali i drugih gradova Srbije.

U Pirotu prvi do časnog krsta doplivao učenik iz Paraćina Đorđe Borojević

Učenik iz Paraćina, četrnaestogodišnji Đorđe Borojević danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do časnog krsta i poneo titulu krstonosca na zaleđenom Gradskom kupalištu u Pirotu pred velikim brojem građana.

Po izlasku iz hladne vode Borojević je rekao novinarima da trenira plivanje.

“Bilo je hladno, ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole “Đura Jakšić“ u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst”, rekao je Borojević.

Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 3
Foto: Z. Panić

Za titulu krstonosca nadmetalo se šezdesetoro odvažnih plivača, među kojima su bile i dve dame. Đorđe Borojević je nagrađen časnim krstom, ikonom i majicom, a svi učesnici su dobili majice, molitvenik i tamjan.

Po šesnaesti put je na Bogojavljenje  organizovano plivanje za časni krst u Pirotu. Manifestaciju su i ovoga puta organizovali  Sportski centar Pirot i Crkvena oština Pirot uz pomoć Gradske uprave Pirot Pirot.

Svim plivačima i krstonoscu Borojeviću su čestitali starešina Pazarske crkve otac Miljan Panić  i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

„Teško je održati tradiciju i radujem se što svake godine imamo dosta hrabrih plivača koji plivaju u hladnoj vodi. U isto vreme okupi se veliki broj građana. Drago mi je što održavamo tradiciju za Badnje veče, Božić i Bogojavljenje. Neka tako bude i dalje. Ako pogledate našu istoriju, Crkva nas je održala, održala jezik, tradiciju,  srpski narod. Moramo da poštujemo Crkvu i veru jer bez toga nema života“, poručio je gradonačelnik Vasić.

Pre  nadmetanja za časni krst  iz obe pirotske crkve – “Rođenje Hristovo“ u Pazaru i “Uspenije Presvete Bogorodice“ u Tijabari krenule su litije koje su se srele na Pečačkom mostu na Keju kraj Nišave i zajedno došle do Kupališta.

Do Časnog krsta u Nišu i Čačku studenti

Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“.

Iako najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25).

Ilić je rekao da je oduvek imao želju da pliva za Časni krst, ali mu je ovo mu je bilo prvo učešće.

„Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik, a kako smo svi u porodici pobožni veoma mi znači što sam uspeo da prvi stignem do Časnog krsta“, izjavio je Ilić.

On je kazao da često ide na treninge plivanja, mada nije profesionalni plivač.

„Verovatno sledeće godine neću učestvovati, da bi i drugi učesnici imali priliku da stignu do Časnog krsta“, izjavio je Ilić.

Jedina dama među plivačima, student doktorskih studija Fakulteta sporta Mima Stanković kazala je da već 12 godina igra fudbal u fudbalskom klubu „Mašinac“, a učešće u trci za Časni krst joj velika želja više godina unazad.

„Sigurno ću plivati i naredne godine, verujem da mogu da budem brža od ostalih učesnika“, izjavila je Stanković.

Gradska opština Medijana koja nagradila je najbržeg plivača zlatnim lancem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom od 30.000 dinara. Svi ostali učesnici trke dobili su zlatne krstiće.

Plivanje za Časni krst organizovano je na temperaturi od tri stepena Celzijusa, dok je temperatura vode u bazenu bila tek koji stepen viša.

Veliki broj građana Niša prisustvovao je i najvijao za učesnike na 13. po redu bogojavljenskom plivanju.

Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 4
Foto: Ozon Press

Za takmičenje u vađenju Časnog krsta iz reke Zapadna Morava u Čačku takmičilo se 149 plivača, a krst je izvadio Čačanin Đorđe Luković (23), student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Luković, koji je član Vaterpolo kluba, je rekao novinarima da mu je današnje takmičenje šesto plivanje za Bogojavljenski krst.

Među takmičarima su bile i dve devojke, pet pripadnika Vojske Srbije, kao i šest mladića iz Ivanjice koji su se takmičili za vađenje Bogojavljenskog krsta u Čačku jer u Ivanjici nije organizovano.

Najmlađi učesnik bio je Pavle Mečanin koji ima deset godina.

Oko 2.000 Čačana posmatralo je sa obala, mosta i tribina takmičenje za vađenje Časnog krsta iz Zapadne Morave.

I ove godine manifestacija je imala humanitarni karakter. Aktivisti Crvenog krsta prikupljali su novac za ugrožene čačanske porodice, a u prostorijama gradskog stadiona od 10 do 15 časova prikupljana je krv za potrebe čačanske bolnice.

Manifestaicju, 15. po redu, su organizovale gradske ustanove – Narodni muzej, Sportski centar „Mladost“, Dom kulture, pod pokroviteljstvom Grada Čačka, uz blagoslov crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Plakete i zahvlanice učesnicima biće dodeljen večeras na svečanoj Bogojavljenskoj akademiji koja će se održati u Domu kulture u Čačku.

Kladovo: Fudbaler „Đerdapa“ Aleksandar Babucić prvi do časnog krsta

Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 5
Foto: J. B. K.

Ni udari dunavske košave, ni samo 2 stepena iznad nule nisu pokolebali 18 odvažnih plivača koji su se danas u Kladovu nadmetali u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju. Na dunavskom keju, 19. put održano je plivanje za časni krst za Bogojavljenje i u konkurenciji 18 plivača, stazu dugu 33 metra najbrže je preplivao fudbaler „Đerdapa“ Aleksandar Babucić (29) i time ponovio uspeh od pre dve godine.

Kao nagradu iz ruku Saše Nikolića, zamenika predsednika Privremenog organa opštine Kladovo,  dobio je zlatni krst i ikonu, a  u duhu viteštva odrekao se novčane nagrade u iznosu od 15 hiljada dinara u  korist kladovskog udruženja osoba sa invaliditetom „Nada“.

Ovaj humani gest pobednika podržali su i drugoplasirani Nenad Klencovljević i trećeplasirani Slaviša Janković, koji su  takođe svoje novčane nagrade donirali društvu „Nada“.  I ove godine među odvažnim i hrabrim plivačima bila je prošlogodišnja pobednica Svetlana Vuković (52) i sa  16 učešća rekorderka plivanja koje predstavlja deo srpske tradicije.

Bogojavljensko plivanje koje se odvijalo pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, dok je darodavac bila zlatara „Auro“, pratilo je oko dve hiljade stanovnika Kladova.

Pobednik ovogodišnjeg plivanja za časni krst u Zaječaru koje se odvijalo na Popovoj plaži je Marko Panić (34) iz Zaječara,  instruktor plivanja. Panić koji  drugu godinu zaredom učestvuje u bogojavljenskom plivanju  pobedio je u konkurenciji 25 učesnika iz Zaječara, Negotina, Kuršumlije, Gnjilana, Tuzle, Kraljeva i Travnika.

I pripadnici Vojske Srbije plivali za Časni krst

Na Bogojavljenje širom Srbije se plivalo za Časni krst 6
Foto: MOD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su danas plivanju za Časni krst koje je povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja na Savskoj promenadi organizovalo Udruženje pronalazača „Soko Savamala“ uz podršku Ministarstva odbrane i Gradske opštine Savski venac.

Vulin je čestitao svima današnji praznik tradicionalnim hrišćanskim pozdravom „Bog se javi!“

On je izrazio zadovoljstvo što ima čast da stoji pred plivačima koji čuvaju našu tradiciju i ono što je nas kao narod učinilo vrednim ponavljanja.

– Vi danas ne pokazujete samo da ste hrabri, da ste spremni na žrtvu, da ste spremni da svojim primerom pokažete koje su to vrednosti koje toliko cenite i volite, već vi pokazujete da ste pripadnici jednog hrabrog, tvrdoglavog, upornog naroda, jednog naroda koji je u stanju da daje potomke, da daje izdanke koji su vredni divljenja – istakao je Vulin obraćajući se takmičarima pred plivanje za Časni krst.

On im je poručio da će danas pokazati koliko je duh jači od tela, te da nema prepreke koju čovek kada ima veru i kada je ubeđen u vrednost onog što radi ne može da savlada, poželevši da današnje vreme i svi okupljeni budu „dobro znamenje“ i znak da nas čeka dobra godina.

Nakon skoka s rečnog patrolnog broda „Jadar“ u Savu, Danilo Andrijašević prvi je među 16 takmičara preplivao stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine. Njemu je priznanje, pravoslavni krst, uručio Vulin.

Na ovogodišnjem takmičenju na Savskoj promenadi učestvovali su i pripadnici Vojske Srbije. Poručnik Nebojša Marković iz Garde istakao je da mu ovo nije prvo učešće na plivanju za Bogojavljenski krst i da je to za njega veličanstven čin, dok je potporučnik Slobodan Draksimović iz 126. brigade VOJIN naglasio da je zadovoljan učešćem jer je drugi doplivao do Časnog krsta.

Tačno u podne, započelo je i tradicionalno plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji, a među 55 učesnika bili su i kadeti Vojne akademije, pripadnici Žandarmerije, Svibora i građanstva.

Kadet Vojne akademije Sava Stanković, prošlogodišnji pobednik plivanja za Časni krst na Adi Ciganliji, preplivao je, simbolično, 33 metra dugu stazu, najavljujući početak glavnog dela manifestacije. Prvi je do Bogojavljenskog krsta na Adi doplivao Pavle Dragišić, kome je svečano uručen Časni krst i pobednički plašt, a prethodne dve godine, na pobedničkom postolju bili su kadeti Vojne akademije.

Plivanju je prethodila Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, kao i litija, na kojoj već tradicionalno učestvuju i kadeti Vojne akademije, ovog puta predvođeni kapetanom Slavišom Jotićem.

Povodom Bogojavljenja, velikog hrišćanskog praznika, danas je više stotina pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije plivalo za Časni krst ili učestvovalo u organizaciji te tradicionalne manifestacije, na 29 lokacija širom Srbije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.