– Kroz različite programe i vidove podrške, kao i unapređenje usluga, pokušavamo da olakšamo život naših građana, udovoljimo njihovim zahtevima za pomoć i približimo im prava i usluge. Za razliku od ranijeg perioda, socijalna slika je sada znatno realnija, pre svega zahvaljujući primeni nove odluke koja je precizirala sva prava i usluge, kao i radnom angažovanju radno sposobnih korisnika. Pojačanim terenskim radom, osobe teškog materijalnog statusa postale su vidljivije za društvo i nadležne institucije, tako da smo ispunili jedan od ključnih ciljeva da se u sistem socijalne zaštite uključe lica koja su zaista ekonomski ugrožena i marginalizovana, ističe Jelena Leković, direktorka opštinskog Centra za socijalni rad. Ona objašnjava da su na terenu stručne službe Centra uspele bolje da sagledaju faktičko stanje ugroženosti i potrebe građana, a da su povremenim angažovanjem radno sposobnih korisnika značajno „skresali“ listu onih kojima ta finansijska podrška države odnosno lokalne samouprave i nije neophodna. U ključne rezultate Centra ostvarene tokom prošle godine, Leković ubraja i kontinuiranu uslugu pomoći u kući starim licima, transparentan rad ustanove, donošenje Strategije socijalne zaštite 2015-2020…

Prema podacima iz izveštaja Centra za prošlu godinu, u kategoriji stalnih korisnika socijalne pomoći evidentirano je 800 Novovarošana. Od toga su novčanu pomoć u iznosu od oko 8.000 dinara od Republike, odnosno resornog ministarstva koristila 282 korisnika (136 porodica), dodatak za negu i pomoć drugog lica 157, uvećani istoimeni dodatak 33, dok se na smeštaju u ustanovama našlo 11 ljudi, kao i po dva na školovanju i hraniteljstvu. Na evidenciji Centra nalazi se i 221 invalidno lice (sedam više nego u 2014.) od čega je gotovo polovina starih.

Preostali korisnici evidentirani tokom 2015, koji nisu ispunjavali uslove za stalne, ostvarivali su pravo na jednokratnu novčanu pomoć, za koju su, uz brojna druga davanja, iz opštinskog budžeta za prošlu godinu izdvojena sredstva u iznosu od 11 miliona dinara.

– Centar je uz podršku lokalne samouprave građanima pomagao kako kroz jednokratnu novčanu pomoć, tako i kroz brojne druge programe, kaš što su nabavka osnovnih životnih namirnica, lekova, sredstava za higijenu, troškove đačke kuhinje, ekskurzija, maturskih proslava, kupovinu udžbenika, ogreva, sanaciju oštećenih stambenih objekata, kao i u pojedinim slučajevima za pokrivanje pogrebnih troškova – kaže Leković i dodaje da su lane realizovani i programi podrške nezaposlenim samohranim roditeljima, besplatnog desetodnevnog letovanja za pedesetak đaka prvaka, kao i kroz kupovinu novogodišnjih paketića i novčanih priloga za socijalno ugrožene mališane i njihove porodice.

Nasilje u porastu

U Centru za socijalni rad i dalje je na snazi 24-satna pripravnost stručnih službi, jer je tokom 2015. došlo do eskalacije porodičnog i vršnjačkog nasilja. Lane je ukupno registrovana 41 žrtva nasilja u porodici, što je za četiri više u odnosu na 2014. a za čak 28 više nego pre tri godine. Žrtve uglavnom fizičkog nasilja su u najvećem broju slučajeva žene, koje su unutar porodičnog doma trpele stravičnu torturu supružnika odnosno partnera.

– Za razliku od 2014. kada je u ekspanziji bilo prosjačenje i učestala pojava maloletničke prostitucije, koji su zahvaljujući efikasnim i koordiniranim delovanjem Policije i Centra značajno suzbijeni, lane je u radu stručnih službi bilo 10 prijava maloletnika sa problemima u ponašanju odnosno za vršnjačko nasilje. Zvaničnih prijava u ovom segmentu ranijih godina nismo imali – ističe direktorka CSR Jelena Leković.

Zahtevi za pomoć u lečenju

U Centru za socijalni rad su posebno zabrinuti činjenicom da je tokom prošle godine drastično uvećan broj davanja vanredne novčane pomoći namenjene licima obolelih od teških bolesti. „Po ovom osnovu lane je isplaćeno ukupno 616.000 dinara i to za pomoć u lečenju ukupno 27 lica. Ranije je takvih zahteva bilo duplo manje“, kažu u CSR.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.