Na funkcijama u lokalnim samoupravama samo sedam odsto žena 1Ilustracija Foto: Pixabay

Koordinatorka programa iz BFPE Svetlana Stefanović je kazala da dobra praksa sa nacionalnog nivoa, kada je u pitanju broj žena na javnim funkcijama, treba da se prenese na lokalni nivo.

Prema istraživanjima, na izvršnim funkcijama u lokalnim samoupravama ima svega sedam odsto žena, a na republičkom nivou je situacija drugačija, rekla je predstavnica kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Jelena Kotević.

„Na republičkom nivou imamo odredjene pomake i možemo reći da je situacija dobra jer na mestu premijera imamo ženu, na mestu predsednika Narodne skupštine je žena, medju ministrima imamo žene, kao i na velikom broju rukovodećih funkcija. Na lokalnom nivou nije takva situacija“, kazala je Jelena Kotević.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je rekao da je njegov utisak da su žene na javnim funkcijama mnogo sistematičnije, staloženije i pokazuju mnogo više empatije za one kojima rukovode nego muškarci.

On je rekao da Paraćin ima dosta žena na javnim funkcijama.

Slični sastanci, u okviru projekta „Za više žena na mestima odlučivanja“ održani su i sa lokalnim političarkama u Bačkom Petrovcu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Preševu i Nišu.

Nacionalna završna konferencija u okviru projekta biće održana u trećoj nedelji marta u Beogradu, kada će o svojim iskustvima govoriti i političarke iz regiona.

Projekat za osnaživanje žena kako bih ih bilo više na mestima odlučivanja u lokalnim samoupravama sprovodi BFPE sa kabinetom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i uz podršku ambasade Kraljevine Holandije.