Vladajuća koalicija, čiju okosnicu čine SNS i SPS, baš kao ni 6. januara, ni u nastavku sednice održane prošle sedmice, nije imala kandidate za novo opštinsko rukovodstvo, jer po slovu zakona, nakon ostavke predsednika, u tehničkom mandatu do izbora novog, posao obavljaju i njegov zamenik Ivan Mladenović i članovi Opštinskog veća.

– Skupštini nije dostavljen nijedan predlog kandidata za predsednika opštine, čiji je izbor zakonski bio moguć najkasnije do 5. februara. Do redovnih lokalnih izbora ostalo je svega dva-tri meseca, te verovatno niko od potencijalnih kandidata nije bio spreman da napusti svoje radno mesto i pređe na stalni rad u opštinsku upravu, što funkcija predsednika opštine zahteva. Na potezu je sada Vlada Srbije odnosno nadležno ministarstvo, ističe predsednik SO Branislav Dilparić (SPS). Predsednik opštine u tehničkom mandatu Dimitrije Paunović objašnjava da krize vlasti nema kako tvrdi opozicija i da je zakon jasan da opština ni u jednom trenutku ne može biti bez vlasti .

– Grupa opozicionih odbornika već je poslala zahtev za uvođenje privremenih mera. Opštinska uprava je dostavila Vladi Srbije svu potrebnu dokumentaciju, a kada to budu u ministarstvu zatražili, dostavićemo u roku i imena kandidata za petočlano privremeno veće koje predlažu stranke sa najviše odbornika u lokalnom parlamentu, rekao je Paunović. U opoziciji, međutim, tvrde da se zakon krši, a da vlast nastavlja na „unižava odbornike i Skupštinu opštine“.

– Predsednik Skupštine Branislav Dilparić krši zakon time što Dimitrija Paunovića lažno predstavlja kao predsednika opštine i dozvoljava mu da bez saglasnosti odbornika, ne samo da prisustvuje sednici, već i vodi glavnu reč, kazao je, između ostalog, odbornik Radojica Perišić, šef odborničke grupe DS, koja je, inače, ubrzo potom napustila zasedanje.

Oštru polemiku sa predstavnicima vladajuće koalicije nastavili su odbornici iz GG „Novi ljudi za Novu Varoš“, koji su ustvrdili da vlast zakon tumači prema trenutnom interesu, kao i da je „žalosno da vladajuća koalicija sa 17 odbornika iz devet stranaka u svojim redovima ne može da nađe kandidate za opštinsko rukovodstvo već lokalnu samoupravu uvodi u problem“.