– Jedva čekam da mi dođe utorak da vrata otvori moja Dragica. Mnogo mi je dobra, sve radi, nije joj teško ni u vrt u da uđe, okopa boraniju i malo neke crkavice što sam posadila.Siđe u grad, kog lekara i prepiše mi lekove.Imam decu,obilaze me, ali imaju oni svoj život i sekiracije. Teška je starost, nekad me ubi samoća, tako da mi, osim pomoći u kući, mnogo znači da imam sa kim po koju da prozborim – priča baka Stanka, koju je pre nekoliko dana obradovala poseta gerontodomaćice i predstavnika novovaroškog Centra za socijalni rad.Zadovoljstvo ne krije ni njena negovateljica.Već dugo je na tržištu rada, muž joj je uglavnom angažovan na sezonskim poslovima. Ima dvoje dece i dobro joj dođe zarada od oko 20.000 dinara, koliko mesečno “primi na ruke“ zahvaljujući ovom projektu. – Prepešačim i do desetak kilometara da bih stigla do pet domaćinstava kojima pomažem u održavanju lične higijene, kupovini namirnica i ostalih potrepština,pružanju elementarne zdravstvene nege i obavljanju nekih osnovnih kućnih poslova. Uradim nekad i puno više, nije mi teško, svi su stari, a dobrodušni ljudi. A i zadovoljstvo je pomagati narodu i tako zaraditi platu koja mi puno znači, pruža mi neku finansijsku sigurnost bar osam meseci koliko traje ovaj program – kaže Dragica, koja je takođe iz Drmanovića i svakog radnog dana obilazi korisnike u svom selu i jednom prigradskom naselju.

Aleksandra Vefić (42), po zanimanju poljoprivredni tehnolog, od 1991.godine bezuspešno traži stalno zaposlenje. I njen suprug je na tržištu rada, imaju dvoje dece školaraca, i platu koju privremeno zaradi kao geronto domaćica, brinući se o petoro starih I iznemoglih lica u gradskoj zoni, vise joj je nego potrebna. – Poboljšanje finansijske situacije jeste bio motiv koji me opredelio da se prijavim za posao negovateljice i prođem stručnu obuku da bih ga što uspešnije obavljala, ali prisutan je i osećaj humanosti i spoznaje da ste u prilici i da sa sa starim, bolesnim i uglavnom usamljenim ljudima popričate i saslušate i njihove muke – priča Aleksandra, koja brine o starini vedrog duha. A reč je o Vejsilu Haliloviću (76), koji živi u Novoj Varoši. Supruga mu je umrla pre 12 godina, a tri sina u rasejanju – jedan u Americi, a dva u Nemačkoj.

– Ne bih Sandru ni zašta na svetu menjao. Ovi sati što provede sa mnom su mi dragoceni, sve mi po kući sredi, skuva, obavi i kupovinu, ode do lekara po terapiju…Sve to puno znači , ali me najviše obraduju razgovori sa njom. Samoća je najgora muka, ne može čovek bez društva, zato je često ometam u poslu tražeći joj da skuva kafu da je zajedno popijemo i malo popričamo. Hvala Centru za ovu pomoć i bilo bi od velike koristi da se ona nastavi, da je dobiju svi naši sugrađani kojima je potrebna – zadovoljno priča deda Vejsil, koji je spreman i da plati za dobru uslugu i negu koju mu pruža gerontodomaćica.

Direktorka ovdašnjeg Centra za socijalni rad Jelena Leković i socijalna radnica angažovana na projektu „Mi brinemo o starima“ Alma Čičić zadovoljne su kako se program odvija i kakvo je stanje na terenu ( posebno jer su gerontodomaćice i korisnici uspostavili dobru saradnju i poverenje), ističući da će on doprineti poboljšanju položaja starih i iznemoglih lica na području ove tri susedne opštine, kojih je ukupno 320 od čega četrdesetak iz Seništa, Rutoša, Radoinje, Vraneša, Drmanovića, Vilova, Božetića i Bistrice i deset iz grada podno Zlatara. Ukupno je na programu angažovano 45 gerontodomaćica, od kojih je deset iz novovaroškog kraja.

– Uslugom pomoći u kući staračkim domaćinstvima omogućava se da njihovi članovi ostanu da žive nezavisno od drugih na mestu gde se osećaju najsigurnije – u vlastitom domu, u porodičnoj sredini jer se takvi korisnici teško opredeljuju za smeštaj u neku od ustanova socijalne zaštite. Projektom se, osim toga, podstiče i zapošljavanje jer je zahvaljujući njegovoj realizaciji do privremenog zaposlenja došlo i desetak naših sugrađanki lošijeg imovinskog stanja – ističu Leković i Čičić. One podsećaju da vrednost projekta, koji će se sprovoditi do kraja januara 2015., iznosi oko 198.000 evra, a da se u okviru njega Opština Nova Varoš obavezala da će iz budžeta za narednu godinu opredeliti oko 3,5 miliona dinara kako bi se usluga pomoći u kući nastavila, ali ukoliko se prethodno steknu zakonski uslovi i reši nešto komplikovanija procedura vezana za radno angažovanje negovateljica.