Od otvaranja tog objekta 1972. godine ovo je prva obnova svih zdravstvenih službi. Šestomesečni radovi obuhvatili su rekonstrukciju svih objekata koji se nalaze u kompleksu “Doma zdravlja” u Svilajncu. Vrednost radova iznosi 200 miliona dinara. Projekat je finansirala “Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima”, uz sufinansiranje Opštine Svilajnac i “Ministarstva rudarstva i energetike”. Prethodno su rekonstruisane sve seoske ambulante, koje zajedno sa “Domom zdravlja” u svom sastavu imaju apoteku čiji je način rada regulisan, što je dovelo do toga da “Dom zdravlja” nema nikakva dugovanja. Ovim je posao rekonstrukcije i standardizacije zdravstvenih objekata priveden kraju.

Opština Svilajnac nastoji da svaki stanovnik ima podjednake mogućnosti, stoga se radi na izgradnji prilaznih rampi na svim javnim objektima i mostovima kako bi se pospešila pristupačnost za osobe za invaliditetom.

„O socijalno ugroženim građanima, kroz različite programe, brigu vode “Centar za socijalni rad” i Crveni krst “Svilajnac”. S obzirom na to da su ovo ustanove ograničenih mogućnosti smatramo da je vreme da osnivanjem specijalizovane ustanove za pomoć starima, deci i osobama sa invaliditetom proširimo obuhvat stanovništva, i unapredimo kvalitet usluga koje dobijaju građani“, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pored “Ustanove za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom”, Opština Svilajnac od sledeće godine osniva “Korisnički centar”, koji se neće fokusirati samo na najranjivije grupe stanovništva. Naime, ovaj “Centar” biće okrenut svim kategorijama stanovništva kroz različite besplatne programe, popuste i ostale pogodnosti.

Još dva velika projekta su u planu za sledeću godinu. Prvi projekat podrazumeva izgradnju zgrade za izbegla lica sa teritorije bivše Jugoslavije. Projektna dokumentacija je završena i očekuje se da sledeće godine Opština podeli petnaest stanova za izbeglice. Ovaj projekat radi se u saradnji za “Razvojnom bankom” Saveta Evrope. Drugi projekat se tiče izgradnje prve stambene zgrade za Rome koji sada žive u jako lošim uslovima. Partner na projektu je nemačka organizacija “Help”, dok projekat finansira Evropska unija.