Nacionalna ekološka asocijacija: Stanje kvaliteta vazduha u Srbiji alarmantno 1Foto: Aleksandar Roknić

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) upozorila je danas da je stanje kvaliteta vazduha u Srbiji alarmantno, a da nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza.

Ta nevladina organizacija u saopštenju ističe da je  „u toku 2021. godine, u sedam gradova već prekoračena granična dnevna vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru PM 10 čestica u trajanju većem od dozvoljenog za celu kalendarsku godinu“, a da je tek  maj mesec.

Od 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54 dana, Nišu 51 dan, Obrenovcu 47 dana, Smederevu 47 dana, ističe NEA, podsećajući da je Vlada Srbije Uredbom o uslovima za monitoring kvaliteta vazduha propisala da vrednosti PM10 smeju biti prekoračene najviše 35 dana u jednoj kalendarskoj godini.

„Posebno zabrinjavajuća je i situacija u Boru sa koncentracijama sumpor-dioksida (SO2). Višestruka prekoračenja u poslednjih 10 dana se pomenutom Uredbom definišu kao ‘opasna po zdravlje ljudi’, a izostala je bilo kakva reakcija institucija“, naglašava NEA i poziva nadležne da „hitno zaštite zdravlje građana Srbije“ i Ustav Srbije „koji garantuje građanima pravo na čist vazduh“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.