-Ono što me čini posebno ponosnim je da je predsednica žirija mr Ljiljana Kostić javno rekla da su imali lak zadatak oko donošenja prve nagrade, donoseći je jednoglasno! Medju ranijim dobitnicima prve nagrade su i takvi autori kao što su Milenko Pajić, docniji osvajač NIN-ove nagrade, Vladan Matijević, Radivoj Šajtinac, Jelena Lukić, (nagradu je dobila pod devojačkim prezimenom Marković), ili Laura Barna, osvajač pored ove još niza nagrada, medju njima i „Deretine“ za najbolji neobjavljeni roman, kaže tim povodom Milan Janković.

„ Ova sugestivna pripovetka već svojim naslovom sugeriše slobodu i let u daleka prostranstva, pokušaj bekstva iz apsurdom zadojene realnosti. Junakinja pripovetke, nekada neukrotiva srna koja je neverovatnom spretnošću i snagom duha osvajala teško osvojive planinske vrhove po udaljenim kontinentima, pogodjena teškom tragediom, ostaje vezana za bolesničku postelju. Deleći sudbinu teških invalida i živeći u stalnom dodiru sa njima, ona ne dozvoljava da je savladaju očaj i depresija. Svesna toga da smo dolaskom na ovaj svet „pozvani ili odredjeni da izvršimo jedan konkretni zadatak“ namenjen samo njima, ona nalazi snagu da prkosi životu i neumitnoj sudbini, postavljajući jedno za cilj: pobediti sva iskušenja! Slično Andrićevoj Aski koja zna da igrati znači živeti, i junakinja ove pripovetke sluti, tačnije zna, da pisati znači živeti.

Pisana modernim stilom ova pripovetka je žestok bunt protiv postulata na kojima se zasniva život 21. veka, otpor subkulturi turbofolka i novih relacija koje je on uspostavio, kritika sveta apsurda i groteske u kome novac menja ljubav i toplinu i sigurnost zagrljaja, sveta u kome se stvaranjem privida življenja neprestano mašta o „društvu večite bolje budućnosti“. Konačno, kritika sveta u kome je samoća jedino sigurno utočište od svih zala modernog, kompjuterizovanog, „dušepogubiteljnog“ sveta“, zapisano je između ostalog u obrazloženju žirija ovog prestižnog konkursa.