Foto: mup.gov.rs

Kako je rekao na Radio televiziji Srbije, od 6. januara, do danas evakuisano je 146 osoba i 73 vozila. Snabdevanje strujom se ugroženim domaćinstvima na jugu Srbije polako stabilizuje. Marić je rekao da u 13 opština u kojima je proglašena vanredna situacija u skladu sa okolnostima odlučuju kada će ona biti ukinuta.

Na Pešterskoj visoravni bez vode je oko 1.800 ljudi. U opštini Vladičin Han se još ne može do nekoliko sela. Đaci su posle produženog božićnog raspusta krenuli u školu, osim u 15 opština gde je nastava odložena.

Marić je apelovao da se poštuju saveti nadležnih službi i da se na put ne kreće bez preke potrebe.
Debljina leda na rekama na kojima je obustavljena plovidba je 15 centimetara. Pokrenut je ledolomac Greben koji probija ledene čepove na Dunavu, od Kladova do Brnjice kod Golupca.
Marić je za RTS naveo je da je Vlada odobrila pomoć u nafti i dodao da veruje da će blago otopljenje ići u prilog bržeg raščišćavanja puteva.

Sve velike reke su još pod ledom. Plovidba je obustavljena na Tisi, Savi, Dunavu. Kod Velikog Gradišta je zarobljeno nekoliko stranih i domaćih brodova. Marić ističe da se od prvog trenutka radi ozbiljan monitoring leda na rekama i da će se reagovati na najbolji mogući način.

Dodao je da ova zima nije odmakla daleko i da nas čeka još mnogo hladnih i ledenih dana.

„Izgurali smo mi i teže stvari. Izguraćemo i ovo. Ovo j prilika da ljudi pokažu solidarsnost, da se pomaže najugroženijim sugrađanima“, rekao je Marić i zahvalio je spasiocima za koje je rekao da rade sjajan posao. Apelovao je na građane da slušaju savete nadležnih organa.

Korisnici socijalne pomoći čistili sneg

A radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći danas su se uključili u akciju čišćenja snega na uglu Ruzveltove i Ulice kraljice Marije u Beogradu.

Beograd  Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Direktor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Vladimir Ilić rekao je novinarima da je akcija čišćenja snega organizovana u sklopu aktivacije za korisnike novčane socijalne pomoći, koja se organizuje na osnovu uredbe Vlade Srbije. On je rekao da je danas 60 korisnika novčane socijalne pomoći čistilo sneg.

Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu ima ukupno 20.000 korisnika novčane socijalne pomoći, a oko 5500 korisika je radno sposobno, rekao je Ilić. On je naveo da su nadležni Gradskog centra za socijalni rad anketirali korisnike novčane socijalne pomoći, da su radili individualne planove za njih i usmeravali ih na aktivaciju.

Aktivacija je moguća u obrazovanju, kako formalnom, tako i neformalnom, zdravstvenoj zaštiti, a jedan od elemenata je i radna aktivacija putem koje oni pokušavaju da se oduže državi i da prevaziđu svoje trenutno stanje dizanjem nekih kapaciteta, rekao je Ilić.

On je kao dobar primer naveo Mladenovac, gde je tridesetak korisnika novčane socijalne pomoći bilo uključeno u rad komunalnog preduzeća, a šest korisnika je na taj način dobilo i stalno zaposlenje.

Ilić je rekao da je Gradski centar za socijalni rad potpisao ugovore sa beogradskim komunalnim preduzećima, da pokušavaju da aktiviraju korisnike i obezbede im sigurniju budućnost.

On je rekao da su korisnici socijalne pomoći obično deset i više godina na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad.

Moramo da ih aktiviramo i da im pomognemo da podignu svoje kapacitete kako bi prevazišli stanje socijalne potrebe u kom se nalaze, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, najveći broj osoba koje su se opredelile za radnu aktivaciju ima srednju školu, a oni koji ne žele da se uključe u aktivaciju nemaju završenu školu.

Veliki broj korisnika novčane socijalne pomoći, naveo je, nema ni osnovnu školu i nadležni Gradskog centra za socijalni rad pokušavaju da ih animiraju da je završe.

Korisnik novčane socijalne pomoći Džulijan Mehmeti, koji je raseljen sa Kosova i živi sa ženom i šestoro dece, rekao je da je osam godina korisnik novčane socijalne pomoći, kao i da mu supruga ne radi. U Beogradu živi od 1999. godine, ranije povremeno radio privatno, ali nije uspeo da nađe zaposlenje. Mehmeti je naveo da završava osnovnu školu, da će zatim da upiše kurs za keramičare i nada se da će, kada ga završi, naći posao.

Učešćem u akciji čišćenja snega želim da pomognem Beograđanima da ulice budu čiste, rekao je Mehmeti.

Prognoza za naredne dane

Snega ima najviše na Kopaoniku – 59 centimetara. Do kraja dana meteorolozi najavljuju suvo i malo toplije vreme. U toku noći, najpre na severu očekuje se novo naoblačenje s kišom koja će se ponegde lediti pri tlu, pa se svim učesnicima u saobraćaju savetuje dodatan oprez. Na planinama sneg. Sutra će kiša preći u susnežicu i u nižim predelima. A već u subotu stiže novi hladan talas sa severoistoka Evrope, ali dosta slabiji od prethodnog.