Narodni poslanici idu na sistematski pregled 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Skupština Srbije raspisala je tender za sistematski pregled zaposlenih koji obuhvata niz specijalističkih pregleda, a obaviće ih zdravstvena ustanova koja da najbolju ponudu do 18. decembra.

Poslanicima i drugim zaposlenima u Skupštini biće analizirana kompletna krvna slika, pregledaće ih internista, kardiolog, oftalmolog, biće podvrgnuti rendgenu i ultrazvučnoj dijagnostici svih organa, a ženama će biti dostupan i ginekolog. U sistematski pregled jedino nisu uključeni psihijatri.

I poslanici vlasti i opozicije saglasni su da je sistematski pregled u Skupštini dobra ideja, s tim što su pojedini predstavnici opozicionih partija izrazili bojazan da bi zdravstveni podaci mogli biti zloupotrebljeni, odnosno žal zašto u sistematski nisu uključeni i psihijatrijski pregledi. Većina ih, pak, smatra da bi preventivni zdravstveni pregledi morali biti dostupni svim građanima Srbije.

Potpredsednica Narodne stranke i poslanica Sanda Rašković Ivić kaže za Danas da podržava ideju sistematskih pregleda za sve kategorije stanovništva, pa i za narodne poslanike.

– Šteta što nema i psihijatrijskih pregleda, pa da se i dijagnostički potvrdi moralno ludilo (Moral insanity – po Hendersonu i Gilespiju) kod nekih „perjanica“ u parlamentu – smatra Rašković Ivić. Sa njom je saglasan i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović, koji ističe da ako se već sprovodi kompletan sistematski pregled, u njega bi trebalo uvrstiti i psihijatrijski.

I poslanik DS Dušan Milisavljević kaže za naš list da bi bilo dobro da se u sistematski uključe i pregledi psihijatra „kako u skupštini, tako i među državnim funkcionerima“.

– Ideja o preventivnim pregledima je dobra, jer se brojne bolesti mogu na vreme otkriti i samim tim izlečiti. Kao doktor podržavam ovu inicijativu, ali mislim da bi svim građanima Srbije trebalo da budu omogućeni ovakvi pregledi, jer je opštepoznato da smo vodeći u svetu po kardiovaskularnim oboljenjima i smrtnosti od malignih bolesti, koje se ranim otkrivanjem mogu izlečiti – naglašava Milisavljević.

Lider Dveri Boško Obradović naglašava da su sistematski pregledi prava stvar, jer je preventiva ključ zdravlja.

– Veoma je važno da se na vreme brinemo o zdravlju. Podržavam tu ideju, samo da vlast ponovo ne zloupotrebljava informacije iz zdravstvenih kartona – kaže Obradović za Danas.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović takođe je podržao inicijativu Skupštine o sistematskom pregledu, dok je poslanik DJB Aleksandar Stevanović ironično prokomentarisao:

– Nejasno mi je zašto u zemlji koja ostvaruje tolike uspehe poslanici ne koriste ono što je svakako dostupno sa postojećim zdravstvenim osiguranjem, nego se raspisuju specijalni tenderi – rekao je Stevanović.

Na slično pitanje, zašto je raspisan tender za nešto što je svakom zdravstvenom osiguraniku dostupno, list Danas nije dobio odgovor od informativne službe Narodne skupštine. Prema tenderskoj dokumentaciji, broj zaposlenih koji će obaviti sistematski lekarski pregled iznosi 430, i to 289 žena i 141 muškarac. Sistematski lekarski pregled za svakog zaposlenog mora biti završen u toku jednog dana, u zdravstvenoj ustanovi koja dobije posao na tenderu. Zdravstvena ustanova sa kojom se zaključi ugovor obavezna je da, nakon pregleda zaposlenih, u roku od sedam dana od izvršenog pregleda dostavi izveštaj o obavljenim pregledima i analizama.

Zdravstvene usluge za poslanike

1. Laboratorija – kompletna krvna slika, urin, hormoni štitaste žlezde

2. Rendgen i ultrazvučna dijagnostika

3. Klinički pregled interniste, kardiologa, snimanje EKG

4. Ultrazvuk abdomena (pregled prostate kod muškaraca, ginekološki kod žena)

5. Klinički pregled oftalmologa

6. Završni pregled i zaključivanje specijaliste medicine rada rezultata sa svih pregleda, objedinjeni pisani izveštaj sa sistematskog pregleda sa obaveznim zaključkom i pregledom mera za očuvanje i poboljšanje zdravstvenog stanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Narodni poslanici idu na sistematski pregled”

  1. "U sistematski pregled jedino nisu uključeni psihijatri", a jedino oni su potrebni..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.