Nastavak radova na raskošnom Načelstvu u Požarevcu 1Foto: M.V.

Počinje nastavak radova, zapravo druga faza restauracije zgrade Načelstva u Požarevcu, koja spada među najmoumentalnije raskošne građevine ovog tipa u Srbiji, arhitektonski realizovana u duhu neorenesanse i klasicizma uz dosledno poštovanje svih postulata zrelog akademizma.

Inače, zgrada Načelstva je investicija koju sprovodi i Ministarstvo privrede pa se svi poslovi obavljaju uz njihov nadzor.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Saša Pavlović, zgrada je vrlo kompleksna, rađeno je ispitivanje materijala kako ne bi došlo do urušavanja.

-Nismo hteli da žurimo zarad rokova. Takođe, izvođač je probio rokove ali za to platio i penale, rekao je Pavlović.

Po njegovim rečima, moraju da se ispoštuje brojne procedure i evropske norme. Završetak se očekuje za nekoliko meseci. Treća faza radova koja se planira, biće sanacija spoljnjeg i unutrašnjeg dela načelstva.

– Ta faza je manje zahtevna jer nema umetničkih radova. Ovde nismo imali samo fasadu, već te umetničke radove koje smo morali da vratimo u pređašnje stanje, radi se i na tome da se osposobe satovi po normama koje daje Zavod za zaštitu spomenika i niz drugih radova – rekao je Pavlović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.