Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena rekao je juče novinarima da MUP RS nema saznanja da je jedan od najtraženijih haških bjegunaca Stojan Župljanin prelazio na teritoriju RS.
– Činjenica je da su na slobodi ostali najtraženiji haški bjegunci koje nije lako locirati kao neke koji su ranije uhapšeni, a to znaju i naredbodavci hapšenja preostalih haških optuženika, istakao je Pena, dodajući da je Haški tribunal u svakom slučaju zadovoljan dosadašnjom saradnjom s MUP Republike Srpske.
Govoreći o reformi policije Pena je napomenuo da ne vidi nikakav problem da policija u BIH funkcioniše na postojeći način i podsjetio da MUP RS ima bolju saradnju s federalnim MUP-om nego što MUP FBIH ima s kantonalnom policijom. Pena smatra da bi se problem riješio ako bi se sve organizacione jedinice policije BIH institucionalno povezale.
– MUP RS do sada je dao veliki doprinos reformi policije u BIH, bez obzira na to što su predstavnici Srpske imali ulogu posmatrača. Aktivnosti na reformi je potrebno nastaviti i reformu provesti da ne dođe do narušavanja tri evropska principa. Naime, sasvim je izvjesno rješenje zajedničkog budžeta za policiju i nemiješanje politike i mislim da se i kod trećeg principa koji podrazumijeva funkcionalne policijske regije može naći rješenje, rekao je juče predsjednik RS Milan Jelić na svečanosti organizovanoj povodom Dana RS, a koji je priređen za predstavnike institucija unutrašnjih poslova.
Govoreći o aktuelnim reformama Jelić je podsjetio da je RS opredijeljena da veliki broj dejtonskih rješenja prenese na zajedničke organe BIH, ali da ta rješenja moraju biti u korist, a ne na štetu građana RS.
Predsjednik RS Jelić donio je ukaz o unapređenju direktora policije Uroša Pene u čin glavnog general-inspektora policije Srpske, a ta odluka je donesena na prijedlog ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe na osnovu amandmana 108 na Ustav RS i člana 10 stav 1, Uredbe o činovima i oznakama u MUP RS.