Na festivalu, koji će trajati do 21. avgusta, nastupiće više od 800 mališana iz Slovačke, Bugarske, Ukrajine, Gruzije, Makedonije, Italije, Republike Srpske, sa Tajvana i iz Srbije.

Poručivši da su „deca najbolji ambasadori svojih zemalja“, te da taj festival godinama prezentuje užički kraj i srpsku kulturu, goste je pozdravio gradonačelnik Užica Tihomir Petković, zajedno sa predstavnicima ambasada Ukrajine i Slovačke u našoj zemlji, koji su poručili da užički festival pruža mogućnost deci da upoznaju kulturu i tradiciju drugih naroda.

Deo programa festivala, koji organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kako je podsetila Gordana Paunović, predsednica organizacionog odbora, biće izveden na Zlatiboru, u Bajinoj Bašti, Požegi i Višegradu.

Osim nastupa dečjih folklornih ansambala, biće predstavljene narodne nošnje zemalja učesnica, organizovane folklorne igraonice, grnčarska radionica u selu Zlakusi, poznatoj po majstorima grnčarima, a biće priređen i seminar „Deca, čuvari tradicije“. Na svi mestima na kojima će se odvijati festivalski program biće organizovana humanitarna akcija prodaje liciderskih srca „Licidersko srce – deci“, a prihod je namenjen za lečenje bolesne dece. N.Kovačević