Nejasna odluka REM-a: Da li SBB treba da vrati RTS na prvo ili na drugo mesto? 1Foto: FoNet RTS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je doneo odluku kojom upozorava  kablovskog operatora SBB da je neophodno da odmah vrati pređašnji raspored kanala u svom kablu.

Iz ove odluke nije jasno da li REM traži da SBB RTS vrati na prvo mesto sa kojeg je pomeren 2017. godine ili na drugo gde je Prvi program Javnog servisa bio do pre dva dana.

REM je na sajtu objavio da je povod za upozorenje, dopis SBB-a u kom obaveštava REM da je u toku „promena numeracija programske ponude“ zbog „uvođenja nove numeracije na ključnim platformama EON i istovremeno da je na sporednoj platformi D3 došlo do tehničkih problema“.

Usled tehničkih problema kako objašnjava SBB REM-u došlo je do „privremenog pomeranja ukupno šest kanala za jednu poziciju“.

U dopisu REM-a SBB-u navodi se da „nepoštovanje utvrđenih obaveza kao i nepoštovanje odluka Regulatora povlači za sobom sve zakonske posledici i predstavlja osnov za odgovornost za nastale posledice na tržištu“ i „eventuelne štete koju na ovaj način trpe pružaoci medijskih usluga“ zbog pomeranja redosleda kanala.

REM je SBB pozvao na sednicu Saveta REM-a koji će se održati u petak povodom „poštovanja posebne obaveze operatora elektronskih komunikacionih mreža za distribuciju medijskih sadržaja“.

Podsetimo, kablovski operator SBB je marta 2017. godine promenio raspored kanala, pa je svoj prekogranični kanal, televiziju N1 stavio na prvo mesto na daljinskom upravljaču na kojem je do tada bio program RTS 1. Ovaj operator juče je ponovo promenio poziciju RTS 1, pa ga je sa drugog mesta, gde je postavio svoj kanal TV Nova S, pomerio na treću poziciju.

Zbog ovoga je, nakon dve godine, juče Savet REM-a podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a jer ovaj operator nije obavestio Regulatora da je program Radio-televizije Srbije (RTS) pomerio iza stranih kanala.

„Operator je bio u obavezi da u pisanoj formi obavesti Regulatora o svakoj promeni broja i strukture programskih paketa“, navodi se na sajtu REM-a.

Kako se navodi na ovom sajtu, REM će voditi postupak protiv kompanije SBB zbog povrede odredbe člana 100 Zakona o elektronskim medijima.

Inače, u ovom članu Zakona stoji da je „operator dužan da prilikom distribucije medijskog sadržaja poštuje logičku numeraciju kanala, koju određuje Regulator uzimajući u obzir prirodu medijske usluge i zonu pokrivanja za koju je izdata dozvola za pružanje medijske usluge“.

Podsetimo, kablovski distributer SBB saopštio je danas da je na njihovim platformama EON i Total TV televizija Nova S na kanalu broj jedan, N1 je sa tog prebačena na broj nula, dok su televizije koje imaju nacionalne frekvencije ostale na istim pozicijama koje su imale i ranije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

32 reagovanja na “Nejasna odluka REM-a: Da li SBB treba da vrati RTS na prvo ili na drugo mesto?”

 1. Vrlo zanimljivo kako REM reaguje.
  Ajde što su se smotali pa ne znaju da li pričaju o događaju od juče ili od pre dve godine. Ako je za događaj od juče zanimljivo je primetiti kako umeju da čekaju sa posljenjom nacionalnom frekvencijom iako i nju mogu da daju na tender ili kada treba kazniti Pink za sav nemoral u riality programu. A ako sada reaguju na ono od pre dve godine mogli da vrate plate za to vreme jer očiglendo spavaju.
  Obrni okreni oba potreza se mogu protumačiti kao nerad i ogromna tendencioznost što Državnoj insisticiji jednostavno ne bi smelo da se dešava. Zato protesti i traju i ovo jeste jedan od razloga za njim. 1 od 5

  • I ti si od onih što se prave Englezi, a sve je jasno ako hoćeš da razumeš. Doduše, svako ima svoj domet i ne može da razume , jer „ne dobacuje“ ni daleko, ni duboko . Kratkovidost i „plitkovidost“ su „čudne pojave“ .

 2. Nije mi jasno što se rem i RTS uzbuđuju oko toga na kom je mestu. E nepismeni ja imam svoje liste i stavljam programe gde ja hoću i na kom mestu ja hoću. Pitajte pismene ako vam nije jasno!

  • Apsolutno tacno! I ja imam svoju favorite listu na kojoj sam tv stanice poredjala onako kako ja hocu a na toj listi nisu ni Pink, ni Studio B ni mnogi drugi. RTS je negde u sredini. I sta sad? kakav REM, kakav obavezan raspored. Da nece mozda da propisu i sta prvo da gledamo kad otvorimo oci?

  • Svašta imam svoju listu bez srećne i ružučaste televizije poređano po mom ukusu i svaki iole noviji tv to može. Čime se REM bavi!?

 3. Sve je jasno , samo oni koji podržavaju SBB glume Engleze. SBB je pomerio RTS sa kanala 2 i na to mesto postavio antivučićevsku televiziju „n“ , na kojoj će gostovati „zvezde“ antivučićevskog pokreta pod dirigentskom palicom CIA, CANVAS, NATO . Nagledaćemo se i naslušati svega iz kuhinje CIA . Ostrašćeni mrzitelji i „borci protiv diktature“ imaće svoju televiziju , na kojoj će do mile volje moći da bljuju, psuju, lažu , ucenjuju i prete svakome ko ne misli kao oni i ne odobrava to što oni rade. Oni predstavljaju kvisling opoziciju i deluju po scenariju i nalogu CIA-NATO .

   • Ovakva reakcija može biti samo zbog onih koji ne umeju sami da instaliraju kanale na TV u. Sad ostaje da se zapitamo ko su ti ljudi i što su tako važni da mora regulatorno telo da se diže.

  • Covece ne ljuti se povuci rucnu promeni kanal kad vam gazda kaze i ok ja ne gledam tv osim poneki film ali sve znam

   • Kada budeš znao nešto o pragmatizmu, onda će ti biti jasno. Zasad, živi u mraku, u mržnji i ludilu

  • Kažeš ostrašćeni mrzitelj i a kad Vučić kaže 100 muslimana za 1 Srbina onda je to širenje ljubavi. Najveći mrzitelj u ovoj zemlji je Vučić.

  • Ima i SNS svog ličnog kablovskog operatera, Telekom, sa svim priraslicma koje su kupili, pa neka stavi RTS na prvih 10 mesta ako hoće. kaže:

   Ima i SNS svog ličnog kablovskog operatera, Telekom, sa svim priraslicma koje su kupili, pa neka stavi RTS na prvih 10 mesta ako hoće. Šta se meša u raspored kanala kod jednog privatnog operatera. Gospodo, na svojim uređajima možete da zaključate i N1 i Novu S, ko Vam brani.

  • Ono cega se mozes nagledati u rts, meni nije potrebno rts je kod mene skinut sa svake liste. Bastilja bila Bastilja ostala treba ga ukinuti.

  • Bravo Rodobulj! Al’ si mu reko’. Kazi i RTS-u da pusti jos koji put Bolji zivot, Stizu dolari i Otpisane i odmah ce na prvo mesto.

  • Hm, ako ćemo tako, imate Vi patriote i Vašeg kablovskog operatera, Telekom, pa može da RTS stavi i na prvih 10 mesta. Sada je proširen i za dodatne operatere koje je kupio i na ime toga povećao cene (smanjio pakete) u mobilnoj telefoniji. Patriote su vodile državu i devedesetih i krunisale svoju vlast bombardovanjem, Patriote nas vode u nove ratove.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.