– Dobro je što je Ministarstvo odlučilo da dodatno ne iritira štrajkače. Ne verujem da će ovaj potez uticati na dalji tok štrajka, sem što ćemo prorediti jednodnevne obustave rada – kaže za Danas Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost”.

Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da ovde nije reč o „ministrovoj dobroj volji već iznudici”, jer je shvatio da je to „jedini i najbolji put da učenici ne budu oštećeni”, pošto nastavnici ne bi imali obavezu da nadoknade izgubljene časove, ako bi im dnevnica bila zakinuta.

U Ministarstvu prosvete juče je nastavljeno usaglašavanje teksta posebnog kolektivnog ugovora, a ukoliko sindikati prosvete pronađu zajednički jezik sa Ministarstvom finansija, PKU bi mogao da bude potpisan u sredu, 21. januara. Sokić kaže da je jučerašnji sastanak, kome je prisustvovao i miritelj iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, bio „konstruktivan”. Ostale su sporne jubilarne nagrade, naknada za predsednike sindikata u školama i zaštita članova sindikata prilikom stavljanja na listu tehnoloških viškova. Sokić ističe da su sindikati obrazovanja tražili da se jubilarne nagrade isplaćuju i posle 35 godina rada, osim posle 10, 20 i 30 godina (sadašnje rešenje), kao što je to predviđeno u kolektivnom ugovoru za zdravstvo, koji je vlada prihvatila.