Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Zbog toga predsednik VSS-a Novica Antić navode premijera Srbije Aleksandra Vučića da bi primanja vojnika trebalo da se povećaju u ovoj godini vidi kao čistu demagogiju.

– Mi slične priče slušamo već dve godine. Od tih obećanja nema ništa. Ako već ima ozbiljnu nameru da poveća zarade, zbog čega nije konkretno rekao kada vojnici mogu da očekuju povećanja i o kolikoj sumi je reč – navodi Antić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je nedavno, odgovarajući na dopis Vojnog sindikata Srbije, navelo da u budžetu Srbije nisu predviđena sredstva za povećanje plata pripadnicima Vojske Srbije, kao ni novac za prijem novih vojnika.

– Ja imam crno na belo da povećanja zarada neće biti. A pritom mi ni ne tražimo povećanje, već samo vraćanje osnovice na platu na nivo iz 2014. godine – navodi Antić.
Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je tokom nedavne posete pripadnicima 250. raketne brigade u kasarni „Narodni heroj major Milan Tepić“ u Jakovu, najavio mogućnost povećanja zarada za pripadnike Vojske Srbije.

– Hvala vam što radite uvek, i kada su praznici, i hvala vam na ljubavi prema domovini – rekao je Vučić, napomenuvši pripadnicima VS da će, pored, modernizacije vojske, nabavke naoružanja i novih uniformi, gledati i da njihova primanja budu veća, naročito vojnika i podoficira.
Zbog teškog materijalnog položaja pripadnika VS, Vojni sindikat Srbije od novembra prošle godine, zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije organizuje periodična protestna okupljanja.