Opozicija je više dana opkoljena u Misrati, trećem po veličini gradu u Libiji koji se nalazi 200 kilometara jugoistočno od Tripolija. Jedan lekar je rekao da ratni brodovi u toj mediteranskoj luci sprečavaju preko potrebno snabdevanje grada lekovima i medicinskom opremom, izvestila je Beta. Protivnici Vlade u Tripoliju pripremaju se i za mogući napad Gadafijevih snaga na grad Abdžabiju, ključni komunikacijski centar koji se nalazi 160 kilometara od uporišta opozicije, Bengazija.

Članovi privremenog Nacionalnog saveta, tela koje su formirali Gadafijevi protivnici pozvali su Zapad da ubije libijskog lidera i pokrene vazdušne napade protiv vladinih snaga da bi zaštitili uporišta pobunjenika od krvoprolića, piše Gardijan. Mustafa Gerijani, portparol Saveta izjavio je da je takav apel javno upućen francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju i američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku G-8 u Parizu. Na tom susretu nije postignuta saglasnost o mogućnosti uvođenja zone zabranjenog leta iznad Libije, za šta su se zalagale Francuska i Britanija.

– Rekli smo Zapadu da želimo zonu zabranjenog leta, taktičke napade protiv tenkova i raketa koje koriste naši protivnici, te vazdušne udare na Gadafijevu bazu. To je poruka naše delegacije u Evropi – kazao je Geriani. Predstavnik pobunjenika je, takođe, poručio da „niko ne bi prolio ni suzu“ ukoliko Zapad ubije libijskog vođu.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe izrazio je žaljenje što nije prihvaćena inicijativa njegove države.

– Da smo prošle sedmice upotrebili vojnu silu da prizemljimo desetine aviona koji su na raspolaganju Gadafiju, opozicija možda ne bi izgubila pojedine gradove, ali to je sada prošlost. Gadafi beleži pobede – ocenio je Žipe. Poznavaoci prilika tvrde da su najoštrije protivljenje inicijativi Francuske i Britanije izrazile Rusija i Nemačka i da libijski vođa kao adut koristi neslogu vodećih država.

U intervjuu za italijanski list Đornale Gadafi je iskazao nezadovoljstvo ponašanjem svojih nekadašnjih partnera u Evropi, naročito predsednika Vlade u Rimu Silvija Berluskonija, koga je doživljavao kao najbližeg zapadnog saveznika, i ponovo opisao protivnike u Libiji kao teroriste koje je na pobunu podstakla Al Kaida. Libijski vođa je isključio mogućnost dijaloga s protivnicima, dodajući da je narod na njegovoj strani.

– Teroristi koriste civile, uključujući žene, kao žive štitove – rekao je Gadafi. Komentarišući navode da se pobunjenici regrupišu u pravcu Bengazija, libijski vođa je ocenio da su njegovi protivnici izgubili bitku i da mogu ili da se predaju ili da pobegnu.