Veći deo obaveštajnih podataka o iranskim nuklearnim postrojenjima koje su inspektori UN dobili od američkih špijunskih agencija ispostavili su se kao neosnovani, saopštili su diplomatski izvori u Beču.
Tvrdnje podsećaju na fijasko koje su američke obaveštajne službe doživele početkom invazije na Irak i podudaraju se sa žestokim povećanjem međunarodnih tenzija u trenutku kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila da je Iran odbacio ultimatum Saveta bezbednosti UN da zamrzne svoj nuklearni program.
Izveštaj koji je Savetu bezbednosti predao direktor IAEA Mohamed el Baradej, dao je osnovu za žestoku međunarodnu debatu o uvođenju strožih sankcija Iranu i podstako mogućnost da SAD pribegnu vojnoj akciji protiv Irana.
U srcu debate su optužbe, koje šire SAD, da Iran tajno pokušava da razvije nuklearno oružje. Međutim, većina informacija o tajnom oružju koje je obezbedila CIA i druge američke obaveštajne agencije dovele su do ćorsokaka u istrazi istražitelji IAEA, navode obaveštajni izvori iz Beča. „Većina podataka ispostavili su se kao nekorektni“, izjavio je diplomata IAEA upućen u istragu. „Dali su nam papir sa spiskom nuklearnih postrojenja. Inspektori su krenuli u proveru i obilazak nekih vojnih postrojenja, ali nisu otkriveni nikakvi znaci zabranjenih nuklearnih aktivnosti“. „Sada inspektori ne smeju više obilaziti ta mesta, sem ukoliko prođu na testu poverenja“.
Jedna od spornih tvrdnji su i navodi da Iran planira na napravi bojevu glavu. Prema navodima iz CIA kaže se da su njeni agenti otkrili ukradeni laptop kompjuter u kojem su informacije iz Irana. „Ono što je najvažnije jeste to da ukoliko vi i imate tajni program, ne smete podatke o njemu čuvatu u laptopu odakle lako mogu da procure u javnost. Podaci su svi na engleskom što je razumljivo zbog tehničkih pitanja, ali u neku ruku očekivalo se da će barem neki deo biti na farsi jeziku. Takođe, postoje sumnje povodom porekla kompjutera“.
Izveštaj navodi da je Iran informisao agenciju da planira da instalira 18 kaskada od 164 centrifuge u podzemnom postrojenju do maja. U ovom trenutku Iran koristi centrifuge za obogaćivanje urana niske vrednosti, ali ukoliko preokrene proces ka obogaćivanju urana visoke vrednosti, onda bi ta zemlja mogla da proizvede za manje od godinu dana i bombu.