Županijski državni tužilac u Dubrovniku Tomislav Carić izjavio je juče za Betu da to tužilaštvo nije zatražilo pokretanje nove istrage protiv grupe crnogorskih državljana za ratni zločin u Slanom 1991. godine. Podgorički mediji preneli su juče da tužilaštvo u Dubrovniku vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na području Slanog u Hrvatskoj tokom 1991. godine.
Carić je kazao da u poslednje vreme u tom slučaju nije zatraženo pokretanje nove istrage, niti su Županijskom sudu u Dubrovniku, kao ni tužilaštvu Crne Gore, poslati novi dokazi. Na pitanje Bete kakvi su dokazi do sada poslati, Carić nije želeo preciznije da odgovori.
Takva Carićeva izjava podudara se sa nedavnom izjavom državnog tužioca Crne Gore Vesne Medenice, koja je tamošnjim medijima kazala da crnogorsko državno tužilaštvo od Hrvatske nije dobilo nikakve podatke vezane uz navodnu istragu nad grupom crnogorskih državljana za zločin u Slanom. Ona je Televiziji Crne Gore u četvrtak izjavila da ju je Haški sud obavestio da nema nijedan predmet koji bi se ustupio crnogorskom tužilaštvu, te da je ona o navodnoj istrazi za ratni zločin u Slanom saznala iz medija. Podgorički mediji su u četvrtak objavili da je hrvatsko državno tužilaštvo otvorilo istragu protiv više crnogorskih državljana, pripadnika nekadašnje brigade Jugoslovenske narodne armije „Veljko Vlahović“, zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području mesta Slano kod Dubrovnika.
Prema navodima medija, hrvatsko tužilaštvo istragu uglavnom zasniva na izjavama svedoka koji su o tom slučaju govorili pred Haškim tribunalom u procesu protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Međutim, kako je Beti objašnjeno, državno tužilaštvo, prema važećoj pravnoj proceduri, nema pravo da pokreće istragu, već može isključivo da uputi zahtev za pokretanje istrage nadležnom sudu, a u ovom slučaju to je Županijski sud u Dubrovniku. Jedino sud može doneti odluku o pokretanju istrage, ali prema nezvaničnim podacima do kojih je Beta došla, Sud u Dubrovniku u novije vreme nije dobio takav zahtev od tužilaštva.