Kako nam je ukazano iz Ministarstva odbrane, unapređenje oficira u viši čin, pa i u čin generala, pre svega zavisi od uslova koje profesionalni oficir mora da ispuni, a što je propisano Uredbom o stanjima u službi i o unapređivanju oficira i podoficira (Službeni glasnik RS, broj 35/2012).

U ovoj uredbi, odnosno u članu 24 propisani su sledeći uslovi – da je oficir završio generalštabno usavršavanje ili stekao naučni naziv doktora nauka ili je završio doktorske akademske studije iz naučne oblasti u okviru obrazovnonaučnih polja koja odgovaraju rodu ili službi, odnosno tipu karijere kojima pripada; da u toku službe ima sve povoljne ocene čiji je prosek najmanje „vrlodobar“ i da za poslednja dva perioda ocenjivanja ima ocene „odličan“; da je najmanje četiri godine uspešno obavljao dužnost za koju je formacijom određen najmanje čin pukovnika; da poznaje jedan od svetskih jezika na nivou koji je propisan aktom o unutrašnjem uređenju za to formacijsko mesto.

„Takođe, da bi bio unapređen u čin brigadnog generala, a u smislu člana 55 Zakona o Vojsci Srbije, oficir mora da bude postavljen na formacijsko mesto za koje je propisan čin brigadnog generala. Bez obzira na ispunjenost propisanih uslova, napominjemo da je unapređenje u svaki viši čin mogućnost, ali ne i pravo profesionalnog oficira, pri čemu pol kandidata nema značaj“, ukazuju za naš list iz Ministarstva odbrane.

Inače, kako nam je rečeno, žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije su zastupljene u svim kategorijama kadra, kako u svojstvu profesionalnih vojnih lica, tako i u svojstvu civilnih lica, sa tendencijom porasta učešća u ukupnom brojnom stanju. Trenutni podaci Ministarstva odbrane pokazuju da na rukovodećim i izvršilačkim dužnostima ima 268 profesionalnih oficirki, 68 profesionalnih podoficirki, 1.082 profesionalne vojnikinje i 5.269 žena civila.

Podsetimo, još polovinom 2013. sadašnji premijer, a tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio bi da bi 2014. mogla da bude imenovana prva žena general u VS. Od toga nije bilo ništa. Zatim je još aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić prošle godine naglasio da bi 2015. Srbija mogla da dobije prvu generalicu, ali i to se nije obistinilo. Inače, 2007. godine je na Vojnoj akademiji u Beogradu primljena prva klasa devojaka.

Nema pritužbi za diskriminaciju

Na pitanje Danasa da nam se dostave podaci o uznemiravanju i diskriminaciji po polnoj osnovi, iz Ministarstva odbrane nam je rečeno da u tom Ministarstvu i Vojsci Srbije nisu zabeleženi slučajevi diskriminacije i uznemiravanja na osnovu polne pripadnosti.