Već dugo postoje unutrašnji problemi u BHT1 i u okviru profesionalizma koji ne postoji u ozbiljnoj mjeri kao i u okviru drugih dešavanja Upravni odbor Javnog servisa povukao je jedini mogući potez u ovom trenutku. Dopis koji je upućen javnosti nije stav uređivačkog kolegija, niti je kolegij održan. Dakle iza pisma stoje pojedinci koji su poslali nevjerodostojan dokumet u javnost i time zloupotrijebili položaj i povrijedili ugled BH televizije.
Na zajedničkoj sjednici UO i rukovodstva kuće konstatovano je niz propusta, a direktor Televizije kao i generalni direktor su prihvatili odgovornost. Tražili smo od njih da sami povuku poteze u smislu moralnog čina ostavke ili da preduzmu mjere prema potčinjenim, međutim, nisu pokazali nikakvu volju te su nas doveli pred svršen čin da mi to učinimo, rekao je Nikola Deretić, predsjedavajući Upravnog odbora Radio-televizije BIH, komentarišući kadrovske smjene u ovoj TV kući.
Deretić kaže da su reagovanja Vlade RS samo jedan u nizu događaja koji su pokrenula neophodne promjene jer, kaže Deretić, već se tri mjeseca, od kako je imenovan UO, upozorava na te propuste, što stoji i u zapisnicima sa sjednica. Govoreći o mogućim promjenama u radu BHT1 kao posljedici aktuelnih kadrovskih promjena, Deretić ističe da novoimenovani generalni direktor Muhamed Agović ima potpuno povjerenje i podršku Upravnog odbora za preduzimanje mjera koje su u skladu sa njegovim ovlaštenjem.
UO RTV BIH smijenio je generalnog direktora Dragu Marića kao najodgovornijeg za loše rukovođenje i kršenje uređivačkih principa Javnog RTV servisa BIH i na njegovo mjetso imenovao Mehmeda Agovića.