O kojim stavovima je reč i koje će biti teme ragovora saznaće se danas nakon njihovog susreta. Interesantno je da u kabinetu patrijarha Irineja juče nisu znali da će poglavar SPC i predsednik Srbije razgovarati o njegovoj jednodnevoj poseti Vatikanu. Kako su nam rekli, patrijarh Irinej i Tomislav Nikolić poslednji put su se sreli 4. aprila.

– Lazareva subota je slava patrijarha Irineja. Tim povodom su među gostima u Patrijaršiji bili i predsednik Nikolić i premijer Aleksandar Vučić. Možda su tada, neformalno, pomenuli posetu Vatikanu, ali zvaničnih razgovora nije bilo – rekli su nam juče u kabinetu patrijarha.

Poglavar SPC i predsednik Srbije razgovarali su tek juče u popodnevnim satima o detaljima posete Vatikanu, koju su u predsedništvu najavili još prošle sedmice.

U kabinetu pape Franje u Vatikanu juče nisu mogli da nam preciziraju koje će biti teme razgovora pape Franje i predsednika Nikolića, napomenuvši da će pres služba Vatikana izdati saopštenje nakon njihovog susreta.

– Nismo upoznati sa temama. Javnost će biti obaveštena o svim detaljima razgovora nakon njihovog susreta, rekli su za Danas u Svetoj stolici.

Najviše interesovanja u Srbiji izaziva pitanje da li će Tomislav Nikolić i papa Franjo danas razmatrati njegov eventualni dolazak u našu zemlju. U pres službi predsednika Srbije nismo dobili odgovor na to pitanje. U saopštenju iz Predsedništva navedeno je da će Tomislav Nikolić i papa Franjo razmotriti teme od međusobnog značaja, stanje na Kosovu i Metohiji, kao i druga aktuelna međunarodna pitanja. Sveta stolica, inače, nije priznala nezavisnost Kosova i principijelno ostaje pri tom stavu.

O današnjem susretu sa papom, predsednik Srbije nije razgovarao ni sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom. Hočevar kaže za Danas da ne zna šta je konkretan povod susreta.

– Sa temama su upoznati u samom Vatikanu. Predsednik Nikolić nije razgovarao sa mnom o najavljenom susretu, niti je bio u poseti Beogradskoj nadbiskupiji. Dolazak pape Franje u Srbiju jeste goruća tema, važna za sve katolike u zemlji, ali ne znam da li će o tome danas biti reči – kaže Hočevar za naš list. On dodaje da sa predsednikom Srbije nikada dosad nije razgovarao na tu temu. Beogradski nadbiskup je izrazio radost zbog današnjeg susreta, naglašavajući da će on unaprediti međureligijski dijalog.

– Svestrano me raduje susret Tomislava Nikolića sa rimskim episkopom i pastirom naše crkve. Danas, u vreme globalizacije, razmena iskustava je vrlo važna, toliko više ako se radi o promovisanju univerzalnih vrednosti kao i autentičnog pogleda na antropologiju, mir, pomirenje, ekumenski i međureligijski dijalog. Ovi izazovi su na poseban način važni za našu regiju i državu. Nadam se da će država Srbija tim susretom preuzeti još veću odgovornost za unapređenje hrišćanskih vrednosti u Evropi i u našoj zemlji – istakao je Hočevar. Beogradski nadbiskup je izrazio nadu da će se nakon susreta predsednika Srbije i pape intenzivirati dijalog sa susednim zemljama i omogućiti svim katolicima u našoj zemlji da u potpunosti ispolje svoj identitet i ravnopravno učestvuju u svim segmentima društva.

Osim sa papom Franjom, predsednik Nikolić sastaće se danas i sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama, nadbiskupom Polom Galagerom, i šefom Odseka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrikom Jakodzinskim. U sklopu zvanične posete predviđena je i poseta predsednika Nikolića Vatikanskoj apostolskoj biblioteci.