Nikolić i Kostić o Centru za digitalizaciju 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Delegacija Srpske akademije nauka i umetnosti informisala je i zatražila podršku i pomoć od predsednika Nikolića za projekat osnivanja Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti. Zadatak Centra bio bi da digitalizuje, trajno sačuva i predstavi našoj javnosti umetničku kulturnu baštinu našeg naroda, a u ovaj projekat biće uključen i Univerzitet, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Republike.

Kako navode, kao prvi veliki posao Centra određena je digitalizacija diplomatske prepiske Srbije od 1903. do 1914. godine, što bi dalo sasvim autentičan pogled na događaje tog vremena, kao i na okolnosti oko izbijanja Prvog svetskog rata.

Nikolić je ocenio da osnivanje Centra za digitalizaciju predstavlja projekat od nacionalnog značaja i da bi mu, kao takvom, trebalo zakonom obezbediti stabilne izvore finansiranja.

Delegacija Akademije izrazila je želju da Srpska akademija nauka i umetnosti postane neka vrsta nacionalnog audio – vizuelnog arhiva, u kome bi bila sakupljena sva značajna dela srpske kulturne baštine, koja bi tako postala daleko dostupnija narodu.