Foto: Zoran Nikolić

Lepo vreme,u predhodna dva dana, izmamilo je na gradsko šetalište i gradsku terasu kraj Ibra nekoliko hiljada posetilaca koji su obilazili takmičarske štandove i kotliće ,degustirali pripremljena jela i pokušavali da otkriju kulinarske tajne od takmičara koji su u Kraljevo pristigli iz zemlje i inostranstva.

Nagrade najboljima deljene su u nekoliko kategorija a sveukupni pobednik u pripremanju pasulja je ekipa Udruženja turističkih i kulinarskih radnika Niša.Za najbolji štand proglašen je štand ekipe Omladinske radne akcije „ORA nije fora“ , u kategoriji profesionalnih kuvara najbolji pasulj spremila je ekipa Predškolske ustanove „Olga Jovičić-Rita“ iz Kraljeva a među amaterima prva nagrada je pripala ekipi „S konca i konopca“ iz Arilja. Ono što svih ovih godina „Srebrni kazan“ čini specifičnom manifestacijom među njoj sličnim svakako nije takmičarski duh već pre svega atmosfera dobrog druženja kako među ekipama tako i sa posetiocima.

Po tradiciji manifestacija se , i ove godine, nastavlja u nedelju, 25.septembra, kada će pobednici, po svom izboru, revijalno pripremati tradicionalna jela naše kuhinje.Turistička oranizacija Kraljeva i grad Kraljevo i ovoga puta su se pokazali i dokazali kao dobri organizatori a i ,od pre dve godine,nova lokacija na gradskom šetalištu potvrdila se kao bolje mesto za ovu vrstu manifestacija od gradskog trga.

I Udruga kuhara iz Bjelovara na kraljevačkoj „Pasuljijadi“

Veliku pažnju posetilaca 26-tog „Srebrnog kazana“ ili kako kraljevčani kažu „Pasuljijade“ privukao je štand Udruge kuhara grada Bjelovara.U danima za nama obeleženim povišenim tonovima i ne baš prijatnom retorikom koju su, sa obe strane,forsirali predstavnici političkih elita Hrvatske i Srbije bilo je više nego prijatno videti kao je običnim ljudima ipak važnije da se međusobno sreću, upoznaju druže na ovakvim manifestacijama koje su potpuno oslobođene tih „komunikacijskih šumova“.

Pobornik apstinencije među hedonistima’]

Štand „No-Ka 11-13“ na kome je kuvao psiholog Čedomir Grujić privlačio je pažnju posetilaca i zbog panoa na kome se promovišu pravila apstinencije što je,složićete se, malo neuobičajeno za manifestaciju na kojoj se dobro jede a ,bogami, i dobro pije.Na naše začuđeno pitanje ima li uopšte ovde mesta da se promoviše apstinencija Grujićnam je odgovrio da itekao ima jer ,eto, on primerom pokazuje da se ipak treba suzdržavati od preteranog konzumiranja hrane i pića.