Nišlijka jedva otvorila porodiljsko 1Foto: FreeImages/Tiny-Grasp

Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac dok je radila nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

Vučkovićeva je radila kao farmaceutkinja i primala platu, ali je jedva ostvarila pravo na naknadu tokom porodiljskog bolovanja, jer joj bivši poslodavac pet meseci nije uplaćivao doprinose. Za to je saznala tek kada je otišla da otvori porodiljsko bolovanje, jer i ona poput većine drugih žena nije proveravala da li poslodavac isplaćuje ono na šta ga zakon obavezuje.

Iako je zakucala na vrata gotovo svih institucija u Nišu, tvrdi da niko nije hteo da joj pomogne, pa je sama i sa malom bebom morala da „juri“ bivšeg poslodavca.

Onda sam kod njega bila bukvalno svaki dan i na kraju su odneli neku potvrdu da su u blokadi, ali mi nisu platili doprinose, jer nemaju novac. Iako su imali obračunske listiće moje zarade za tih pet meseci, kao i za onih sedam za koje su mi doprinosi isplaćeni, u Fondu PIO obračunali su mi minimalac, a meni je plata bila 55.000 dinara – priča Vučkovićeva.

U terenskoj kontroli Poreske uprave, gde su je na kraju uputili, rekli su da nije „ni prva ni poslednja kojoj nisu uplaćivani doprinosi“. Da nije ostala u dobrim odnosima sa bivšim poslodavcem, kaže, ne bi ni mogla da ostvari pravo na porodiljsko bolovanje.

Mene nisu zaštitili kao radnika, jer njih država treba da juri za te doprinose, a ne ja, koja imam malu bebu, da idem da tražim da oni to uplate. Umesto njih da kazne, oni su oštetili mene, porodilju i majku kojoj novac tada najviše treba. To je meni prosto neverovatno – kaže Vučkovićeva.

Zbog toga što se nadležnima već obraćala kada je imala problem da otvori porodiljsko bolovanje, a niko joj nije pomogao, Vučkovićeva kaže da će se sada obratiti sudu.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) koji i obračunava naknade za porodilje, nisu se puno bavili problemima koje imaju mnoge mlade mame, pa i Nišlijka Aleksandra Vučković. Kratko su odgovorili da je „naknada za porodiljsko odsustvo regulisana Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom“.

Na pitanje novinara na koji način su zaštićene trudnice i porodilje kojih je mnogo, a ne proveravaju svoje poslodavce da li im uplaćuju doprinose, u PIO fondu kažu da su omogućili svim građanima da to provere preko interneta i na njihovim šalterima.

Uvid u podatke u bazi Fonda (preko internet portala www.pio.rs) može se ostvariti neograničen broj puta.

Kada porodilja utvrdi da joj poslodavac nije uplaćivao doprinose, kako kažu u Poreskoj upravi, može da se obrati njima, kako bi oni sproveli dalje procedure. 

I Inspekcija rada poziva trudnice da prijave poslodavce

Iako u njihovoj nadležnosti nije da kontrolišu da li poslodavci uplaćuju doprinose zaposlenima, u niškoj Inspekciji rada kažu da građani mogu da im se obrate ukoliko imaju probleme na poslu, a oni će zahteve dalje uputiti onim institucijama koje su nadležne.

Načini obraćanja Inspekciji rada – podnošenje zahteva pisarnici Nišavskog okruga pisanim putem, na adresu Odeljenja inspekcije rada za Nišavski okrug Niš, Strahinjića Bana br. 3, zatim mejl adresa: nis.ir@minrzs.gov.rs, ili faksom na broj 018/523 742 sa naznakom „za Inspekciju rada“ – navode u Inspekciji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.