p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Primedbe se uglavnom svode na dve stvari: jedno je izostavljanje radnih svezaka koje su po mišljenju stručnih društava neophodne u nastavi u osnovnoj školi, a druga se tiče preporučenog obima udžbenika. Opšte mišljenje je da je predloženi obim udžbenika urađen na neodgovarajući način i da ćemo prihvatiti to ograničenje samo koliko zakon to propisuje. U zakonu, naime, piše da obim koji je dat u planu udžbenika nije obavezujući već samo preporučen, ali to jeste mera pritiska na pisce udžbenika i izdavače. Ograničavanje obima udžbenika nije u redu, ali pošto je to zakonski regulisano, smatram da treba biti fleksibilan i dati nekakav raspon. U odnosu na obim odobrenih udžbenika, preporučeni je na donjoj granici – kaže Lipkovski.

Na komentar novinara Danasa da su knjige, posebno za niže razrede osnovne škole, neopravdano obimne, te da često liče na slikovnice, jer je teksta malo, ali se zato preteruje sa slikama i ilustracijama, što u krajnjoj liniji utiče i na cenu, Lipkovski kaže da je i sam to primetio. Ipak, smatra da je cela priča o ograničavanju obima udžbenika „tehnički loše postavljena“, ukazujući da se on može smanjiti i izbacivanjem ilustracija, smanjenjem belina ili veličine slova, ali da sve to nije dobar način da se dođe do kvalitetnijeg udžbenika.

Upitan da li će NPS takvim stavom doći u sukob sa Ministarstvom prosvete, koje je inicijator ograničavanja obima školskih knjiga, Lipkovski odgovara da „očigledno stručna javnost misli drugačije“ i da „bez dogovora sa onima koji knjige pišu ne može biti dobrog rezultata“.

– Primedbe stručnih društava, ali i šire javnosti su da je Ministarstvo prosvete radilo samoinicijativno, polazeći od parametara težine školske torbe i cene, ali to nisu parametri kvaliteta udžbenika. Problem teške školske torbe može da bude rešen drugačijom organizacijom nastave ili tako da deca ne moraju svaki dan da nose sve knjige u školu – ističe Lipkovski.

Članovi NPS na današnjoj sednici trebalo bi da se izjasne i o predlogu novih standarda kvaliteta udžbenika. Predlog koji će se naći pred NPS-om je dorađen u odnosu na prethodnu verziju, ali nije u potpunosti promenjen, što je jedan od zahteva koji se čuo na sednici Saveta 19. januara.

Bez radnih svezaka

Predlog novog plana udžbenika, koji su i pre nego što je zvanično upućen NPS-u, kritikovali izdavači i predstavnici nekih stručnih društava nastavnika i Saveza učitelja Srbije, predviđa izbacivanje radnih svezaka iz mnogih predmeta. Tako je, recimo, predloženo ukidanje radnih svezaka za srpski i strane jezike u prvom i drugom razredu osnovne škole, dok je za matematiku predviđen samo udžbenik u sva četiri razreda. Radnih svezaka i nastavnih listova nema ni u srpskom jeziku u višim razredima osnovne škole, kao ni za biologiju, geografiju i istoriju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.