Niz dnevnih vesti u Malom žurnalu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre nešto više od jednog veka, redakcija dnevnog lista Mali žurnal na svojim stranama informisala je građane u vidu kratkih dnevnih vesti.

Serija dnevnih vesti na ovaj dan pre 110 godina u list Mali žurnal započela je novošću iz novinarskog sveta.

Naime, uprava Srpskog Novinarskog Udruženja dodelila je nove značke svojim članovima. Na ovaj način „novinari će se razlikovati od nenovinara“, objašnjava uprava.

Takođe najavljen je i povratak prestolonaslednika Aleksandra. Njegovo kraljevsko veličanstvo otputovalo je u London radi svečanostima posvećenim krunisanju. Za nekoliko dana vratiće se u Beograd, nakon kratke posete Parizu.

Niz dnevnih vesti u Malom žurnalu 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Ponos sprskog naroda bila je i ćerka Živka Aćimovića, bivšeg sudije Apelacionog suda. Mlada Mara  je poslata u Rusiju na školovanje. Danas, osam godina kasnije ona je prva srpkinja koja je završila Vilni Marinsko Učilište kao prva u rangu i za to je nagrađena zlatnom medaljom.

Beogradskim ulicama širila se vest o nestanku sina jednog ministra, nakon što je lažirao njegov potpis na menici u vrednosti od 40.000 dinara. Ispostavilo se da su izvori potvrdili suprotno.

Širenju ovakve vesti omogućila je činjenica da je sin ministra bio u istom vozu kao i jedan problematičan čovek, koji je nedavno imao probleme s menicom.

Nažalost, dnevne vesti ni tada nisu prolazile bez crne hronike. Đak trećeg razreda gimnazije u Smederevu udavio se preksinoć u pokušaju da prepliva Dunav.

Ukaz o novim ministarima je završen ali je nepotpisan. Čeka se povratak Nikole Pašića koji je odsutan zbog porodičnih obaveza. Po njegovom povratku, ukaz će dobiti potpis i ministri će preuzeti svoje dužnosti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.