Foto: S.M.

Brava na stanu je zamenjena, ali zbog okupljenih građana na ulici, stvari nisu iznete i porodici je dat rok od 8 dana da ih odatle iznesu. Za danas je najavljen novi skup građana ispred opštine Vračar u 13 sati.

Snežani Petrović, majci sa petogodišnjom ćerkom i sinom od 10 meseci juče je počelo prinudno iseljenje iz stana u Njegoševoj ulici. Izvršiteljka zadužena za popis stvari pretila je majci oduzimanjem dece ukoliko dobrovoljno ne napusti stan.

Policija je stigla oko 10 časova i zatvorila prilaz zgradi 65 u Njegoševoj ulici ne dozvoljavajući nikome da se približi. Građani koji su želeli da podrže sugrađanku stigli su oko 11 časova, a protest što se majka sa malom decom izbacuje na ulicu produžio se do večernjih sati i broj okupljenih je stalno rastao.

Prijateljica Jelena, jedina je uspela da uđe u stan, zatorivši vrata preko ruke policajca koji je nasilno pokušao da provali unutra. Čovek koji potražuje stan, po zanimanju advokat, već je dobio dva druga stana, od grada, kako bi ostavio porodicu Petrović na mestu na kome žive od Drugog svetskog rata. Sporni stan u Njegoševoj vodi se na Snežaninu svekrvu gde žive kao „zaštićeni stanari“, a u zamenu za njega dali su dva manja stana, kako objašnjava Snežanina prijateljica.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je preko Facebook-a ljude da se okupe u što većem broju u Njegoševoj 65, kako bi zaustavili nasilno izbacivanje porodice na ulicu.

Snežani i deci nije obezbeđen drugi smeštaj, već kako saznajemo prema navodima drugarice Jelene, obezbeđena im je garaža u kojoj mogu držati stvari narednih deset dana.

Policajci su okupljenoj masi rekli da neće upotrebljavati nikakvu silu, ali se neće ni povlačiti sa ulaza u zgradu.

Građanka Milena Repajić koja se priključila blokadi iseljenja, rekla je da su doneti šatori i da je kamion za selidbu ispred zgrade blokiran, i da narod ne planira da napusti ovu lokaciju dokle god treba.

Komšiluk je revoltiran čitavim razvojem događaja jer su i oni bili legitimisani tokom jučerašnjeg dana. Kako bi izrazili solidarnost sa porodicom Petrović, ubacivali su ceduljice na njihovu terasu sa porukama podrške.